Az első tiszakeresztúri vadászfesztiválon

Nimród utódai ünnepeltek

Stílszerűen vadászkürt hangjával vette kezdetét az I. Tiszakeresztúri Vadászfesztivál, amely a szervezők szerint hagyományteremtő szándékkal jött létre. Az egykori ugocsai kisnemesi település az elmúlt vasárnap igencsak hangulatos és tartalmas népünnepélynek adott otthont, amelyen számos más attrakció mellett vadászkutya-szépségversenyt tartottak, sor került vadásztrófeák bemutatójára, s a vadásztanyán szervezett rögtönzött kiállítás keretében betekintést nyerhettünk a vadászok mindennapi életébe. A fiesztára eljött öt vadászkollektíva törzshelyén ínycsiklandozó vadas ételek készültek.

Az ünnepélyes megnyitón Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul arról szólt, hogy a nehézségek ellenére a kárpátaljai magyarság különböző akciók szervezésével időről időre jelét adja annak, hogy létezik, hogy a szülőföldjén akar boldogulni, itt szeretné megteremteni az élhető élet feltételeit. Ehhez pedig hozzátartozik a hagyományok felelevenítése éppúgy, mint a tartalmas szórakozás. Minden remény megvan arra, hogy a nemrég indult Egán Ede Gazdaságfejlesztési Tervnek köszönhetően újból erőre kapnak az itteni vállalkozások, új munkahelyek jönnek létre, fogalmazott a főkonzul.

A vadászat nem csupán a vad kollektív becserkészéséről és elejtéséről, hanem inkább a bátorságról, a kitartásról, az összefogásról szól, hangsúlyozta Barta József, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács elnökhelyettese. Összefogásra, közös erőfeszítésre van szükség ahhoz is, hogy megakadályozzuk a vidékünkön mind nagyobb méreteket öltő elvándorlást. Azt is látnunk kell, hogy nemzetépítő tevékenységében a magyar állam mindenkire számít, mert mindenkire szükség van. Erős nemzet csak a külhoni magyar nemzetrészek erőfeszítése révén jöhet létre.

A munkahelyteremtés fontosságáról szólt Petei Judit, a Nagyszőlősi Járási Tanács képviselője, aki azt a reményét fejezte ki, hogy a gazdaságfejlesztési akció nyomán megújul az élet Kárpátalján.

Az ilyen népünnepélyek többek között jó alkalmat teremtenek arra, hogy új ismeretségek jöjjenek létre, hogy a régi barátságok megerősödjenek, mondta köszöntőjében Dobsa István, Tiszakeresztúr polgármestere, aki köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, valamint az általa vezetett lelkes ifjú csapatnak a rendezvény megszervezéséért.

Hogy milyen ételek készültek a találkozón résztvevő vadászkollektívák edényeiben? A csetfalvaiak például gombával ízesített őzpörkölttel kínálták vendégeiket, a gátiaknál vaddisznó, dámvad- és őzhúsból készült ragu rotyogott a bográcsban. Az újlakiak igazi meglepetéssel készültek, mivel ők a hagyományos vaddisznópörköltjüket kukoricalisztből készült galuskával tálalták. A házigazdák szintén változtattak a hagyományos ételkészítési módon: őzpörköltjüket ezúttal némi padlizsánnal bolondították meg.

A fesztiválra kilátogatókat emellett számos más ételkülönlegesség – nyárson sült malacpecsenye, kürtőskalács – valamint számos színes kulturális program várta.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 33. számRovat: BelföldTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›TiszakeresztúrCímkék: KárpátaljaTiszakeresztúrkárpátaljai magyarságvadászfesztiválForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »