Az „elnyomott” székelyföldi románok támadják a közigazgatási törvényt módosító javaslatot

Nyílt levélben fordult a parlamenthez az ún. Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma, illetve több más román civil szervezet, hogy ne hagyják jóvá az RMDSZ közigazgatási törvényt módosító javaslatát, amelynek értelmében 20 százalékról 10 százalékra csökkenne az anyanyelv-használati küszöb.

A parlament mellett az Államelnöki Hivatalhoz, a kormányhoz és az alkotmánybírósághoz is eljuttatott levél szerint az RMDSZ módosító indítványa „példa nélküli merénylet az egységes és szuverén román nemzetállam ellen”. A teljesen komolytalan állításokat tartalmazó nyílt levél aláírói úgy vélik, a törvénytervezet „gyakorlatilag megszünteti a román nyelv hivatalos államnyelvi jellegét”, és „a román adminisztrációt (…) magyar államadminisztrációra cseréli”.

„Kovászna, Hargita és Maros megyében jelenleg is vannak olyan önkormányzatok, amelyekben felfüggesztették a román nyelv hivatalos jellegét, és a magyar nyelv vette át ezt a szerepet. A tervezet célja az erdélyi román közigazgatás leépítése, ahogyan az a bécsi döntés és a második világháborút követő szovjet adminisztráció idején történt, amikor 1944 novembere és 1945 márciusa között kiűzték a románokat a közigazgatásból, vagy a Magyar Autonóm Tartomány időszakában„ – áll a tudatlanságból és tudatos hazugságból egyaránt építkező levélben.

A nyílt levél aláírói a kommunista rendszer nemzetiségekkel kapcsolatos retorikáját is magukévá tették, hiszen a levél a maga sajátos módján a román–magyar kapcsolatokért is aggódik. Szerintük a módosító javaslat „nemcsak az Alkotmány és a román nyelv, hanem az ország román és magyar állampolgárai közötti békés együttélés elleni merényletnek is tekinthető”, ezért arra kérik a parlamentet, utasítsa el a „nemzet- és Európa-ellenes törvénytervezetet”, a kormányt és az államfőt pedig felszólítják, hogy „őrködjenek Románia Alkotmányának és államiságának tiszteletben tartása fölött”.

[Agerpres]


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »