Az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét hozta az államháztartás

Az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét hozta az államháztartás

Általában az államháztartás jelentős hiányt szokott mutatni ebben az időszakban, most azonban 15 milliárdos a többlet. Ez az elmúlt másfél évtized legjobb eredménye.

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára / forrás: jaszhir.hu

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára azt mondta az M1 aktuális csatorna délelőtti hírfolyamában, hogy az államháztartás adatai jellemzően jelentős hiányt szoktak mutatni ebben az időszakban, most azonban mintegy 15 milliárd forintos többletet mutatott a költségvetési gazdálkodás. Hozzátette: erre a válasz alapvetően a magyar reálgazdaság folyamataiban keresendő.

Példaként hozta fel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a múlt héten tette közzé, hogy tavaly 110 ezerrel nőtt az országban a foglalkoztatottak száma, ez év januárjában pedig 6,4 százalék volt a reálbér-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva. Azt mondta: ha a gazdaság jól teljesít, a gazdaság növekszik, a foglalkoztatottak száma emelkedik, és a reálbérek szintén nőnek, ez azt jelenti, hogy többen fizetnek adót a költségvetésbe, mert van munkájuk. Így az emberek többet tudnak vásárolni, és ezáltal a fogyasztási jellegű adókból is több folyik be a költségvetésbe – mondta. Így a költségvetés főbb bevételeinél, mint például az általános forgalmi adó (áfa) esetében, továbbá a foglalkoztatáshoz köthető adóknál, például a személyi jövedelemadónál (szja), járulékoknál, de a társaságok befizetéseinél is érdemben nagyobb bevételek keletkeztek – mondta az NGM államtitkára. Azt is elmondta, hogy ha az állam bevételei a tervek szerint haladnak, akkor el lehet érni a nullás költségvetést.

MTI

The post Az elmúlt tizenöt év legjobb eredményét hozta az államháztartás appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »