Az elmúlt hetekben radikalizálódott a terrorista

Az elmúlt hetekben radikalizálódott a terrorista

Az utóbbi néhány héten radikalizálódott a nizzai terrorista – jelentette be a francia főügyész. A merénylő nagybátyja pedig azt állítja, hogy unokaöccsét az Iszlám Állam egyik algériai tagja hálózta be, alig több mint két hete. A francia miniszterelnököt kifütyülték a mai megemlékezésen – ilyenre korábban sosem volt példa.

Valls valószínűleg azzal is feldühítette az embereket, hogy korábban azt mondta: a terrorveszéllyel együtt kell élnie a franciáknak, és lesznek újabb terrortámadások. A nizzaiak egyéb módon is jelezték fájdalmukat és dühüket: szeméttel lepték be, valamint leköpködték azt a helyet, ahol a rendőrök végül lelőtték a terroristát.

A tunéziai férfi korábban egyáltalán nem volt vallásos, évekig kezelték pszichológiai problémák miatt. Ismerői szerint kábítószerezett, ivott és erőszakos volt. A labilis férfi vallási radikalizálódása csak az elmúlt hetekben kezdődött el: a merénylet előtti napokban már olyan vallásos énekeket keresett az interneten, amelyeket a terrorszervezetek propagandaeszközként használnak.

Azt hivatalosan még nem erősítették meg a hatóságok, hogy valóban kapcsolatban állt az Iszlám Állammal. „Emlékeztetem önöket, hogy a támadást az Iszlám Állam vállalta magára. Habár egyelőre nincs olyan információ, amely szerint a férfi hűséget fogadott volna a terrorszervezetnek, vagy kapcsolatban állt volna a tagjaival, a merénylő internetes keresései azt mutatják, hogy mostanában érdekelték a radikális iszlamista mozgalmak” – nyilatkozta Francois Molins párizsi főügyész.

A merénylő nagybátyja viszont azt állítja, hogy unokaöccsét behálózta az Iszlám Állam egyik algériai tagja, alig több mint két hete Nizzában.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »