Az elmúlt évek legőszintébb színházi önélveboncolása

Az elmúlt évek legőszintébb színházi önélveboncolása

Tizedik alkalommal állt össze Máté Gábor és Horvai István egykori osztálya, hogy eljátsszák egyikük életét. Idén Mészáros Bélán, a budapesti Katona József Színház színészén volt a sor. Köztudott, az élet maga írja a legjobb drámákat: a Mészáros Béla című előadás a legőszintébb kitárulkozás, ami az elmúlt években színpadon megszülethetett.

Ahogy múlik az idő, és az AlkalMáté Trupp tagjai egyre távolabb kerülnek az egyetemi évektől, úgy lesznek az önéletrajzi előadásaik is bevállalósabbak, mélyebbek, őszintébbek. Ilyen volt már a Gál Kristófról szóló darab is, de Mészáros Béla önvallomása minden eddiginél zavarba ejtőbb, mivel házasságának felbomlása és édesapja halála áll a darab középpontjában. Súlyos helyzetek, amelyeket olyan nyíltsággal, őszinteséggel pakol ki a telt házas nézőtér elé Mészáros Béla, amire sokan még saját maguk előtt sem lennének képesek.

De ebből a helyzetből oroszlánrészt vállal családja és volt felesége, Sipos Vera színésznő is, hiszen róluk ugyanúgy szól ez a megrázó történet. A feleségével való „se veled, se nélküled” történetnek fájdalmas, intim pillanatai villannak fel: a boldogság utáni értelmetlen hajsza a női lábak erdejében, az elkeseredett küzdés a másikért, a párterápiás próbálkozások, a válóper keserédes napja. És a jelen: a beismerés, hogy önnön gyengesége miatt elvesztette a számára legfontosabb embert.

Szandtner Andrea, Péter Kata, Kovács Patrícia, Jordán Adél és Járó Zsuzsa Barca-mezben énekelt. Mészáros Béla a háttérben dobolt Fotó: Kallos Bea / MTI

A színészi és valódi emberi pillanatok keverednek egymással, Mészáros Béla sokszor magánemberként monologizál a színpadon. Megindító, ahogy az apja betegségéről, haláláról, a gyászról beszél. Arról, hogy temetése napján épp a Heldenplatzot játszotta este, amiben egy olyan férfit alakított, aki az apja temetésére érkezik haza. Vagy akkor, amikor a Wicked game című Chris Isaak-szám átdolgozásában fohászkodik volt feleségéhez.

Máté Gábor rendező, egykori osztályfőnök vezetésével azonban a betonkemény jelenteket jó ritmusban lazítják fel a humorosabb helyzetek, például akkor, amikor a fiatal pár eltéved az autópályán, vagy amikor Bélát táncfenoménként ünneplik. De ott van az apa nélküli első karácsony este, ami a férfiúi hiúság karikírozásával végződik.

 

Mészáros Béla rajong Barcelona focicsapatáért: Barca-mezben játsszák végig az előadást, sorfalat alkotva éneklik el a darab kezdődalát, Vajda Milán sportkommentátorként közvetíti a kiégett férfi magányos estéjét, amint evésbe fojtja bánatát, azok pedig, akik épp nem játszanak, a kispadon ülve várakoznak.

Néhány jelenet alatt Mészáros Béla is onnan figyeli a többieket. Kisírt szemmel, megrendülve, szomorú mosolyokkal. Rezdüléseiből érezhető, minden egyes pillanatban újraéli a tragédiáit, az elhibázott döntéseket, vagy épp a döntésképtelenséget. És a durva öngólokat.

 

(AlkalMáté Trupp: Mészáros Béla. Jurányi Inkubátor- és Közösségi Ház. Rendező: Máté Gábor. Július 29.)

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »