Az ellopott forradalom elsinkófált ítélete

Döbbenetes az is, hogy három évtized múltával sem tudni pontosan, mi történt ama emlékezetes decemberi napokban. Sokan kutatták az akkori eseményeket, s egyre inkább körvonalazódni látszik: a dicső forradalom puccs volt, a nép elégedetlenségét, elkeseredettségét kihasználva került hatalomra az egykori kommunista pártból és Securitatéból átvedlett gárda, amely hatalmának megőrzése érdekébe alaposan lelassította Románia következő évtizedes fejlődését, hatalmas gazdasági befolyásra tett szert a kezdeti zűrzavaros időszakban, kinevelte hasonszőrű utódait, megalapozta azt a titkosszolgálatok által uralt korrupt rendszert, melynek terhét nyögjük ma is. Ion Iliescunak és csapatának nem az az egyetlen bűne, hogy ártatlan emberek haltak meg az esztelen, értelmetlen, hatalmuk legitimizálása miatt elindított lövöldözésben, de jó lenne, ha legalább azért felelniük kellene.

Az 1990 után hatalomra került kormányok mindig kesztyűs kézzel bántak a nagy „forradalmárokkal”. A 2000-es évek elején elítéltek néhány volt kommunista vezetőt, börtönbe került Ceaușescu pár hűséges katonája, de a valós tényeket és felelősöket mindig leplezték, nem csoda, hisz a politikum főszereplői valamilyen módon szinte mind kapcsolódtak ezekhez. Évtizedes jegelés után, 2016-ban a strasbourgi emberjogi bíróság nyomására ismét napirendre került az ügy, és 2018 áprilisára elkészült végre egy vádirat, amely alapján a legfelsőbb bíróság elé citálták Ion Iliescut és bűntársait. A per tárgyalása 2019 novemberében kezdődött.

Hírdetés

És bár sokan remélték, hogy végre előrelépés történik, tisztul a kép e ködös történetben, a józanul gondolkodókat nem lepte meg, hogy ismét megfeneklett az eljárás. 2020 októberében a bíróság kizárta az ügyészség bizonyítékainak egy részét (köztük Iliescu és Gelu Voican-Voiculescu szenátusi bizottság előtt tett nyilatkozatait, a bizottság jelentését a ’89-es eseményekről, az azt megalapozó dokumentumokat, többtucatnyi sértett nyilatkozatát), majd 2021-ben a legfelsőbb bíróság visszautalta a katonai ügyészségnek az ügy vádiratát a benne talált rendellenességek miatt. A katonai ügyészségnek új vádiratot kellett összeállítania.

A legfőbb ügyész szerint ez megtörtént, kijavították a hibákat, készek bizonyítani Ion Iliescu volt államfő, Gelu Voican-Voiculescu egykori miniszterelnök-helyettes és Iosif Rus, a légierő korábbi főparancsnoka emberiesség elleni bűncselekményét. A ’89. decemberi hatalomátvétel utáni, szándékosan előidézett terrorista pszichózisban 862-en meghaltak és 2150-en megsebesültek. Kérdés, ezúttal hány hónapba, évbe telik majd az ügy elmismásolása. Mert, amint többen is megfogalmazták: amíg él Ion Iliescu, ebben a perben nem születik döntés.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »