Az ellenzékkel cimborál az alkotmánybíróság

Az ellenzékkel cimborál az alkotmánybíróság

Nagy-Britanniában a baloldali ellenzék szavazta le a jobboldali kormány javaslatát, a vasárnapi bolti nyitvatartás meghosszabbításáról – a családok védelmére hivatkozva.

Összedolgozik az ellenzékkel a lengyel kormánnyal összetűzésbe került alkotmánybíróság egy lengyel kormánypárti lap szerint. A wpolityce című konzervatív hírportál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy a bírói testület egyeztetett az előző jobbközép kormány képviselőivel, mielőtt alkotmányellenesnek minősítette a kormánypárt döntését, miszerint csak kétharmados többséggel hozhatnának határozatokat. Az ellenzék egyik képviselője a testület tekintélyének aláásását szolgáló rágalomnak minősítette a hírportál cikkét.

A legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun értesülése szerint II. Erzsébet királynő Brexit-párti, vagyis azt szeretné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból. A brit tömeglap két magas rangú politikai forrásra hivatkozva azt írta, hogy az uralkodó még 2011-ben fejtette ki véleményét az EU-ról egy vacsorán. Az udvar indulatos nyilatkozatban utasította vissza az állítást.

Megbukott a jobboldali brit kormány javaslata a vasárnapi bolti nyitvatartás meghosszabbítására. A baloldali ellenzék kormánypárti képviselők segítségével szavazták le a javaslatot. Arra hivatkoztak, hogy a családdal töltött időt csökkentené a javaslat. Jelenleg legfeljebb hat órán át lehetnek nyitva a nagy áruházak vasárnaponként. David Cameron konzervatív miniszterelnök megbukott terve szerint ennél tovább is árulhattak volna, ha a kereslet ezt indokolja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »