Az ellenzék kormányzati bandaháborút sejt

Az ellenzék kormányzati bandaháborút sejt

A veszprémi önkormányzat is a sajtóból értesült, hogy több, a várost érintő útépítést töröltek. Az ellenzék szerint a kormányzati érdekkörök harca áll annak hátterében is, hogy mintegy ezermilliárd forintnyi beruházást vontak vissza. A Fidesz azt állítja: csak csúsztatják a fejlesztési programokat. Sajtóhírek szerint a kormány már a választásra készül, ezért azokat a beruházásokat támogatják, amelyek biztosan elkészülnek 2018-ig.

Orbán Viktor májusban ígérte meg Veszprémben, hogy összekötik a 8-as és a 82-es utakat, valamint új völgyhidat építenek az Aranyos-völgy felett. Most törölték ezeket a beruházásokat. A város fideszes polgármestere a Hír TV-nek azt írta: velük nem egyeztettek a döntésről.

A térség független országgyűlési képviselője szerint a kormány bünteti a veszprémieket az elbukott időközi választás miatt. „Úgy látjuk, hogy az állampárt vezetése meg van sértődve a helyi pártapparátusra, a helyi párttitkárra és a polgármesterre azért, ahogy a 2015-ös időközi választás lezajlott, és teljesen cserbenhagyta a veszprémieket” – vélekedett Kész Zoltán.

A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint a kormányzaton belüli bandaháború miatt vonta vissza a fejlesztéseket a kormány. „Orbán Viktornak, illetve egy miniszterelnöknek a szava ennél sokkal többet kellene hogy érjen. A miniszterelnök szavát nem lehet pusztába kiáltott szónak gondolni, be kellene tartania még a saját kormányának is, még akkor is, hogyha most éppen a kormányon belül bandaháború zajlik, hiszen Lázárnak a kezéből ugyanezen a kormányülésen kicsavarták az ő féltett kincsét, a postát és az MFB-t, és később pedig elküldték őt, magyarázza meg azt a bizonyítványt, hogy miért nem lesznek fejlesztések a vidék Magyarországán” – nyilatkozta Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

A Jobbik szerint a kapkodás a kormány alkalmatlanságát bizonyítja. „Miféle hatalomgyakorlás zajlik a kormányban, mi irányítja, mi mozgatja a szálakat? Alkalmas Magyarország vezetésére az a kormány, amelynek a döntési mechanizmusa úgy történik, hogy néhány nappal a bejelentése után von vissza határozatokat? Persze az is felmerül, hogy milyen érdekkörök mozgatják hátulról ezeket a döntéshozatali mechanizmusokat” – mondta Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Miniszterelnökség közleménye szerint csak technikai változtatásról van szó. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője ezt még azzal toldotta meg, hogy kisebb hibák miatt is szükség volt a módosításra. „Olyan van – én magam is tudok beruházást –, ahol például tervezési problémák merültek fel, és újra kell tervezni a beruházási programot, a felmerült körülmények nem voltak ismertek korábban, a beruházás tervezésekor. […] Olyanról is tudok, ahol például egyes érintettek megtámadták a közbeszerzési eljárás különböző szakaszait, és azért eljárások folynak. De olyanról, hogy valamit végleg töröltek volna, nincsen tudomásom” – jelentette ki Kósa Lajos.

A Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, már a választási kampányra gondol a kabinet: azokat a beruházásokat hozzák csak előre, amelyeket 2018-ra át lehet adni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »