Az ellenzék a parlamentben is az oktatás helyzetén lovagolt

Az ellenzék a parlamentben is az oktatás helyzetén lovagolt

A pedagógusok követeléseit kérték számon a kormányon a parlamentben napirend előtti felszólalásaikban az ellenzéki pártok.

Az MSZP elnöke arra emlékeztetett, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság többsége, még a fideszes szavazók kétharmada is egyetért a tanárok követeléseivel.

„Az embereknek elegük van ebből, új irányt akarnak szabni a sorsuknak, mert a magyar társadalom valódi változást akar. Azt látják, hogy ami itt van, nem mehet tovább. Vissza kell térni a nyugati európai pályára, rendbe kell tenni az oktatást, az egészségügyet, és méltó fizetést kell adni mindenkinek” – fogalmazott Tóbiás József.

Az LMP továbbra is a sztrájktörvény módosítását követeli. Ikotity István erről a parlamentben beszélt, azt hangsúlyozta, hogy a kormány láthatóan a tüntetéshullám ellenére sem hajlandó változtatni oktatáspolitikáján. Szerinte ez az oka annak, hogy a pedagógusok kezében nem maradt más eszköz, csak a polgári engedetlenség.

„Most már nem kérnek, hanem követelnek. Elegük lett a kormány időhúzásából, a kerekasztal maszatolásából. Elegük lett abból, hogy a kormány nem veszi komolyan a problémákat, hanem megpróbálja azokat elaprózni. A helyzet rendkívül egyszerű, konkrét követeléseket fogalmaztak meg, a célkitűzéseken nincs mit tárgyalni. De egyelőre annyi kormánypárti hajlandóság sem mutatkozott, hogy elköteleződjenek a változás iránt” – mondta a zöldpárti politikus.

Nem a kormány, hanem a tüntető pedagógusok érdekeltek a helyzet fokozásában – válaszolta az LMP-s politikusnak a szaktárca államtitkára. Rétvári Bence azt hangsúlyozta, hogy a kormány kész az egyeztetésre, de az érintettek nem hajlandók megjelenni a köznevelési kerekasztalon. A KDNP-s politikus válaszában arra is kitért, hogy az Orbán-kormány évente emeli a pedagógusok bérét, ami az idén és jövőre is folytatódik.

A Jobbik szerint káros, hogy a köznevelésről szóló vita egyre inkább politikai síkra terelődik. Dúró Dóra úgy látja, az érintetteknek személyeskedés helyett a szakmai megoldásokon kellene dolgozniuk. Úgy fogalmazott: az a kormány, amelynek oktatáspolitikája ellen több tízezren tiltakoznak, lehetne önkritikusabb, főleg úgy, hogy már hat éve hatalmon van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »