„Az ellenfél mindig újabb arcot ölt”

„Az ellenfél mindig újabb arcot ölt”

„Ameddig veszélyben van magyar identitásunk, addig szabadságunk sem lehet teljes. Mert akitől el akarják venni a nemzeti identitását, akinek az anyanyelvhasználati jogát vitatják, annak a szabadságát kérdőjelezik meg. Aki nem tudhatja biztonságban identitásának legértékesebb elemeit, a nyelvet, a kultúrát, az nem mondhatja magát szabad embernek” – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulóján Szatmárnémetiben.

smmarc2_b

A Petőfi-szobornál tartott ünnepségen a szövetségi elnök kifejtette: a marosvásárhelyi fekete március óta a nemzeti ünnep hajszálpontosan mutatja, hol tart a romániai magyar közösség a szabadságának és biztonságának megteremtésében.

Kelemen Hunor emlékeztetett, hogy a különböző szintekről érkező újabb és újabb visszásságok, támadások egyre rontják a magyarság kollektív közérzetét. „Bár nem látjuk, de pontosan tudjuk, ki az ellenfél. Többek között azért nem látjuk, mert mindig újabb arcot ölt, új formában jelentkezik. Nem látjuk az igazi arcot, de érezzük, hogy elszánt – nem akar hátrálni” – mondta a politikus, aki szerint ez új, profi eszközöket használ, amelyek bumerángként ütnek vissza a magyar közösségre.

smmarc3_b

„Igen, a támadások új eszközeit nehezebb kivédeni, hiszen gyakran politikától független intézmények mögött jelennek meg. Azt is látnunk kell, hogy ami ellenünk történik, az nem véletlen, hanem tervszerű és folyamatos” – mutatott rá az RMDSZ elnöke a szövetség több polgármestere ellen indított bűnvádi eljárásokra utalva.

Úgy vélte, a közösség biztonságérzete az új fenyegetéseknek tulajdoníthatóan rendült meg. „Ki kell állnunk, és el kell mondanunk, hogy nekünk ilyen körülmények között kell megvédenünk azt, ami a miénk. És ezredszer is vissza kell szereznünk azt, amit már egyszer megszereztünk, amiről azt hittük, hogy a miénk” – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor, aki szerint az RMDSZ-t nem lehet megfélemlíteni, nem alkuszik, nem bújik a sarokba a fenyegetések láttán.

Arra is kitért, hogy először a magyar közösségen belül kell megteremteni a „tartós békét”, hogy tagjai, politikai vezetői ne egymással viaskodjanak, harcoljanak, mert ezzel csak az ellenfelet erősítik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »