Az elit kerületekben több a visszaélés

Az elit kerületekben több a visszaélés

Jelentősen nőtt az elmúlt években a mozgáskorlátozottak részére kibocsátott parkolási kártyával visszaélők száma a fővárosban. Bár közokirat-hamisítás miatt súlyos büntetés jár a lebukóknak, úgy tűnik, ez nem tartja vissza a csalókat. A legtöbben a Belvárosban, a Józsefvárosban és budai elit környékeken lepleződnek le, a külső kerületekben sokkal kevesebb a csaló.

Sokan élnek vissza a mozgásukban korlátozottak részére kiállított parkolási igazolvány nyújtotta előnyökkel. Emlékezetes például Liptai Claudia tévés műsorvezető esete, akit pár éve közokirat-hamisítás miatt ítélt el a bíróság. Több mint egymillió forintos pénzbüntetést kapott, mert elhunyt édesanyja mozgáskorlátozott-igazolványát használta, ahogy visszaélt az édesapja nevére kiállított hivatalos okmánnyal Balázs Pali énekes is.

Ám nem csak a celebek használnak jogosulatlanul mozgásukban korlátozottak részére kiállított parkolási igazolványt. Az engedélyek hamisítása Budapesten egyre terjed: amíg 2011-ben kilencven, 2013-ban már 123 esetben zárult vádemeléssel az emiatt indult nyomozás, két éve pedig 328, de még tavaly is 174 alkalommal adott át ügyeket vádemeléssel a rendőrség. A rendőri eljárásban rögzített közokirat-hamisítási bűncselekmények száma még ennél is magasabb: három éve százötven, tavalyelőtt 356, míg az előző évben 345 esetet rögzítettek.

Ha kerületenként vesszük górcső alá az elkövetések számát, érdekes adatokat kapunk, 2013– 2014-ben ugyanis a Belvárosban, valamint a főleg jómódúak lakta XII. kerületben történt a legtöbb visszaélés. Tavalyelőtt feltűnően megnőtt az esetek száma a Józsefvárosban is, amelyhez 2015-ben „felzárkózott” az I. kerület (80 eset), Terézváros (52), Angyalföld és Óbuda is (36, 35). Ugyanakkor a főváros külső kerületeiben szinte elenyésző a visszaélések száma, akad olyan városrész, ahol az elmúlt években egyetlen esetet sem regisztráltak. Ilyen a XVI., a XVII., a XX. és a XXII. kerület.

A korcsoportokat vizsgálva szembetűnő, hogy az elkövetők bázisát leginkább a 25–59 év közötti korosztály jelenti, ugyanakkor folyamatosan emelkedik a 18–24 közöttiek és a 60 éven túliak száma is. Kerületi és korcsoport szerinti együttes bontásban ugyanazt az eredményt kapjuk, mint fentebb, a legfertőzöttebb a III., V., VI., VIII., XII. kerület, ezekben a legmagasabb a 25–59 év közötti visszaélők száma.

A parkolási igazolványt hivatalosan csak a közlekedőképességükben súlyosan akadályozottak, autizmussal, látási, értelmi, mozgásszervi fogyatékossággal élők, vakok, a magasabb összegű családi pótlékra jogosult vakok, gyengénlátók, mozgásszervi, értelmi fogyatékossággal vagy autizmussal élők kérhetik. Állapotukat szakvéleménnyel vagy szakhatósági igazolással kell igazolniuk.

Öt éve a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetsége arra hívta fel a figyelmet, hogy a háziorvosok többé nem adhatnak ki a mozgáskorlátozott parkolási igazolványhoz szükséges igazolást. Joggal bízhattak abban, hogy csökken a visszaélések száma. A rendszer azonban továbbra sem tökéletes: bár a szövetség tájékoztatása szerint ma már csak a járási hivatalok, a kormányablakok vagy a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala járhatnak el elsőfokú hatóságként, a sok visszaélés akut problémára, egyben további szigorítások szükségességére utal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 02.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »