Az elemzők is megmondták a magukét Schifferről

GFG egy mondatban, TGM hosszasan elemezte a politikát elhagyó Schiffer András döntését.

A politikusok után összeszedtük azt is, hogy a politikai elemzők, újságírók nyilvánosan miket írtak arról, hogy Schiffer András minden tisztségéről lemond, és felhagy az aktív politizálással.

Egymondatos elemzések

Csupán egyetlen mondattal intézte el Török Gábor Facebook-oldalán a schifferi döntést: „Lehet más a politikus” – írta.

Egészen vicces – és rövid – elemzés született G. Fodor Gábor – portrénk róla itt – tollából: Habony Árpádék által finanszírozott heccportáljára csak ennyit posztolt félkövér betűkkel: „Valami van.”

TGM: Te legalább megpróbáltad

Tamás Gáspár Miklós a HVG.hu-n búcsúztatta a politikust, akinek számos döntését maga is helytelenítette – írta. „Kalaplengetés Schiffer Andrásnak című írásában” államférfinak és populistának nevezte a politikust, utóbbit abban az értelemben, hogy nem volt elitista, Schiffer „elszánt ellenfele volt és maradt a mindenkori politikai és kulturális eliteknek Magyarországon”. TGM szerint Schiffer volt az Orbán-éra legszínvonalasabb képviselője, aki komolyan vette a parlamentarizmust és korszerűen politizált. De „a magyarországi közvélemény nem a korszerű megoldási javaslatokhoz vonzódik, hanem a kétségbeesett és keserű közöny magatartását választja, legalábbis egyelőre” – írja TGM. Úgy véli, Schiffernek igaza lett abban, hogy az MSZP-utódszervezetekkel nem lehet együttműködni. Szavait így zárta:

„Sajnálatos, bár érthető és méltányolható távozása sok gondolatot ihlető bosszankodástól és berzenkedéstől kímél meg, ugyanakkor világosan illusztrálja a honi politika megállíthatatlan hanyatlását, és nyilván hozzá fog járulni a vállvonogató szkepszis fölöttébb kártékony erősödéséhez. Ha már Schiffer is föladja, akkor nincs mit tenni – gondolják majd sokan, olyanok is, akik soha nem voltak az LMP hívei. Ez szomorú. De szomorú az egész. Mindenesetre kösz, András, te legalább megpróbáltad.”

Mráz: A Fidesz nyert

A szintén kormánypárti Mráz Ágoston Sámuel (Nézőpont Intézet) már kicsit jobban odatette magát: öt pontban gyűjtötte össze, milyen következménye lehet Schiffer lépésének. Szerinte a csúcson hagyta abba a politizálást az LMP öt százalék megugrásához nélkülözhetetlennek tűnő arca, aki nélkül – valamint Vona hátrébb lépésével – nem marad, akivel Orbán jókat vitázzon a parlamentben. Mráz szerint az új vezetésnek mozgósítania kell és nem szabad koalícióra lépnie senkivel. „Összességében a Fidesz a nyertese Schiffer távozásának” – írja a kormánypárti elemző, aki hamarosan kávézót is nyit a Balatonon. Szerinte Schiffer a háttérből is mindent megtesz majd, hogy az ellenzék ne fogjon össze, ez pedig a Fidesznek kedvez.

Stumpf: Vége az LMP-nek

„Viszlát, Schiffer, viszlát, LMP!” – ezt már Stumpf András írta a Mandineren. Szerinte Schiffer döntése nyomán az LMP sorsa megpecsételődött, majd felidézte egy egy évvel ezelőtti beszélgetésüket, ahol Schiffer már következmények levonásáról értekezett. A politikus decemberben azt mondta Stumpfnak, tavasszal gondolja át a jövőjét. „Erre tessék, a naptári tavasz utolsó napján bejelenti, hogy kiszáll. Meghozta a döntést, tartotta a szavát” – áll a cikkben, amely szerint Schifferről se lehet csupa jót írni, de legalább „nem sunyi”.

Cikkünket továbbiakban is frissítjük új véleményekkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »