Az éjjel-nappali boltokat is bezárják vasárnap

Az éjjel-nappali boltokat is bezárják vasárnap

A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény a non-stop kisboltokat is ellehetetlenítheti. A jogszabály szerint ugyanis vasárnap kivételével 6-22 óra között lehetnek nyitva a kiskereskedelmi egységek, nyitvatartási időn kívül csak azok tarthatnak nyitva, ahol a boltos vagy családtagja árul – írja a 444.hu.

A tiltás azonban nem fog minden boltra vonatkozni, a világörökségi területen működő üzletek nyitva lehetnek.

Az éjjel-nappali boltok vasárnapi zárva tartása elsősorban a hazai kisvállalkozókat érinti majd. Ezen üzletek döntő többsége ugyanis magyar tulajdonban áll. Sok esetben megoldhatatlan lesz, hogy a boltban a törvényi előírásnak megfelelően a tulajdonos, vagy a családtagja legyen bent vasárnap. Szép számmal akadnak ugyanis olyanok, akik több boltot is üzemeltetnek, így értelemszerűen lesznek olyanok, amiket munkaerő hiányában nem tudnak majd kinyitni.

A Vállalkozók Országos Szövetsége szerint a szabályozás jelen formájában versenytorzító és irracionális, hiszen területi alapon ad kedvezményt bizonyos boltoknak. Például az V. kerületben akár a trafikok is non-stop nyitva lehetnek, függetlenül attól, hogy a boltos árul-e, vagy az alkalmazottai.

Hírdetés

A munkavállalók sem örülnek

Lapuk beszélt olyan munkavállalóval, aki egyáltalán nem örült a vasárnapi kötelező zárva tartásnak, mert így havi szinten súlyos ezreket veszít. Egy olyan magyar tulajdonban álló kiskereskedelemmel foglakozó cégnél dogozik, ahol vasárnap dupla bért fizettek a műszakot vállalóknak. Nem véletlen, hogy itt versengés ment a vasárnapokért. Számításai szerint akár 15 ezer forintot is elbukhat így havi szinten.

A horvátok belebuktak

Hatalmas bukás volt a horvát kormány 2009. január 1-jén életbe léptette vasárnapi zárva tartásra vonatkozó kísérlete. Fél év után belátták, hogy felesleges szembe menni a vásárlók, a kereskedők és a munkavállalók érdekeivel. Így végül visszavonták a rendelkezést.

A horvát kormány a tiltakozások mellett azért is volt kénytelen ismét engedélyezni a vasárnapi nyitva tartást, mert a kiskereskedelmi forgalom 15 százalékkal zuhant az egy évvel korábbi, 2008-as adatokhoz képest.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »