Az egyik legfényesebb galaxist fedezték fel csillagászok

Az egyik legfényesebb galaxist fedezték fel csillagászok

LOS ANGELES. Felfedezték az eddigi egyik legfényesebb galaxist: az univerzum fiatal korszakából származó távoli galaxis ezerszer fényesebb, mint a Tejútrendszer.

Az Astrophysical Journal Letters címû szaklapban bemutatott tanulmány szerint a felfedezést a spanyolországi Kanári-szigeteken lévõ Gran Telescopio Canarias (GTC) teleszkóp segítségével tették.   

"A valóságosnál 11-szer nagyobbnak és fényesebbnek tûnik a galaxis, köszönhetõen annak a teleszkópként mûködõ gravitációs lencsének, amelyet a forrás és a köztünk lévõ galaxishalmaz hozott létre" – mondta el Anastasio Díaz Sánchez, a tanulmány szerzõje.   

Ez egy úgynevezett Einstein-gyûrû, a gravitációs lencsék egy különleges típusa, amelynél két nagytömegû égitest a megfigyelõvel pontosan egy vonalba esik, és a közelebb lévõ objektum gravitációs mezeje a távolabbi objektum képét úgy képezi le, hogy az gyûrûnek látszódik.   

Einstein általános relativitáselmélete szerint ha egy fénysugár egy nagytömegû objektum közelében halad el, az objektum gravitációs ereje magához vonzza a fotonokat és eltéríti õket, ezáltal elhajlítja a fénysugarat. Ez a gravitációs lencseként is ismert jelenség hasonlóképpen viselkedik, mint egy nagyítólencse, megváltoztatja az eredeti objektum látható képének méretét és intenzitását.   

Ezt a hatást kihasználva fedezték fel a Cartagenai Mûszaki Egyetem (UPT) és a Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet (IAC) kutatói a nagyon távoli, mintegy tízezer millió fényévnyire lévõ galaxist. Ez a szubmilliméteres tartományban lévõ legfényesebb galaxis, amelyet eddig felfedeztek. Különlegessége, hogy nagy arányban észlelhetõ benne csillagképzõdés: évente ezer naptömegnyi csillag keletkezik benne, míg a Tejútrendszerben évente két naptömegnyi.

Hogy megtalálják a legfényesebb galaxisokat, a tudósok az egész égboltra kiterjedõ kutatásokat végeztek, vegyítve a NASA Wise nevû teleszkópjának és az Európai Ûrügynökség (ESA) Planck mûholdjának adatbázisát.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »