Az Egyesült Királyság Magyarország barátja marad

Az Egyesült Királyság Magyarország barátja marad

A britek egyszerűen azt gondolják, hogy a nemzetünk érdeke az, hogy az unión kívül legyünk.

Magyarország különleges: a magyar egy csodálatos, büszke nemzet, rendkívüli nyelve, történelme és kultúrája különbözteti meg szomszédaitól. Az Egyesült Királyságban Magyarországot egy bizonyos titokzatosság övezi, hiszen a keleti és nyugati hatás az idők során egyedi identitású országgá formálta. Valószínűleg ez az egyik oka annak, hogy évről évre brit turisták ezrei utaznak Magyarországra, hogy jobban megismerhessék az országot.

Ezért is tölt el örömmel, hogy Magyarország az első helyek egyike, ahová az Európai Unióból való kilépésért felelős államtitkárként ellátogatok. Nagyra értékeljük a megértést és a támogatást, amelyet Magyarország a népszavazásunk óta nyújtott országunknak. Egyszerű üzenettel érkeztem: habár az Egyesült Királyság az Európai Unióból való távozásra szavazott, nem fordítunk hátat Magyarországnak vagy a többi európai országnak. Épp ellenkezőleg. Értékeljük a szoros partnerséget barátainkkal és szövetségeseinkkel, és a jövőbe tekintve szeretnénk egy új, különleges kapcsolatot kialakítani velük.

A britek egyszerűen azt gondolják, hogy a nemzetünk érdeke az, hogy az unión kívül legyünk. Ennek ellenére a legszorosabb szövetségese és barátja szeretnénk maradni Magyarországnak is. Látogatásom során konstruktív megbeszéléseket folytatok a magyar államigazgatás képviselőivel, és megerősítem elkötelezettségünket európai partnereink felé. Hiszen a kapcsolataink túlmutatnak az uniós tagságunkon. A Királyi Haditengerészet jelenlétével a Földközi- és az Égei-tengeren a biztonsági erőink például szorosan együttműködtek más európai nemzetekkel, hogy kezeljék az Önök határaihoz közeli menekültválság által okozott fenyegetést.

Országaink szoros üzleti kapcsolatokat ápolnak. Szeretnénk, ha ezek kilépésünk után tovább gyarapodnának. Számos magyar cég működik az Egyesült Királyságban, és ez fordítva is így van. A brit kiskereskedelmi lánc, a Tesco, amely több mint 1500 magyar beszállítóval dolgozik, az Önök országának legnagyobb munkaadójának számít a magánszektorban. Megállapodásra törekszünk, hogy megvédjük az országainkban élő brit, illetve uniós állampolgárok jogait, beleértve a mintegy 250 ezer magyar állampolgárt Nagy-Britanniában és a hozzávetőleg ötezer brit állampolgárt Magyarországon. Szeretnénk, ha a jelenleg nálunk élő magyarok az Egyesült Királyságban maradnának.

Megbecsüljük őket, és hálásak vagyunk a hozzájárulásukért a mindennapi életünkhöz.

A tárgyalások során az állampolgárok jogai terén folyamatos az előrelépés; karnyújtásnyira vagyunk a megállapodástól. Kötelezettséget vállalunk, hogy az EU-ból való kilépési döntésünk következményeként európai partnereink, így Magyarország se fizessen többet, illetve kapjon kevesebbet az uniós költségvetési ciklus hátralévő részében. Az Egyesült Királyság teljesíti az uniós tagsága alatt vállalt kötelezettségeit, és egyértelmű lépéseket tesz annak érdekében, hogy minden tételben közös nevezőre jusson az Európai Unióval. Mindemellett szeretnénk, hogy a tárgyalások a jövőbeni kapcsolat megvitatása irányába mozduljanak, ezáltal bizonyosságot nyújtva az embereknek és az üzleti szférának Nagy-Britanniában és az Európai Unióban.

Alig várjuk, hogy megkezdjük a tárgyalásokat az unióval egy új, szoros partnerségről, amely gazdasági és biztonsági kapcsolataink minden részére kiterjed. Mindannyiunk közös érdeke, hogy elkezdjük a párbeszédet a közös jövőnkről. Remélem, hogy Magyarország a többi uniós barátunkkal és szövetségesünkkel együtt osztozik azon törekvésünkben, hogy a tárgyalások következő szakaszába lépjünk az Európai Tanács decemberi ülésén.

Ennek elérése mindkét fél részéről kreativitást és rugalmasságot igényel. Nem lesz könnyű, elkerülhetetlenül nehéz tárgyalásoknak nézünk elébe, de mindkét félnek érdekében áll, hogy a brexiten túl tekintsen a jövő felé. A nagyszerű magyar zeneszerző, Liszt Ferenc egykor intelme szerint: Gondoljunk arra, hogy mit veszíthetünk, mielőtt még túl késő lenne.

Remélem, hogy ezzel az időtálló üzenettel egyetértenek uniós partnereink, és elkezdhetjük a munkát legközelibb barátainkkal és szövetségeseinkkel az új és sikeres jövőnkért.

Lord Martin John Callanan

A szerző az Európai Unióból való kilépésért felelős államtitkár


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »