Az Egyesült Államok volt nagykövete felügyelte azt amerényletet, mellyel Assadot vádolták

Az Egyesült Államok volt nagykövete felügyelte azt amerényletet, mellyel Assadot vádolták

Jeffrey Feltman, aki az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének szerepét töltötte be Bejrútban, felügyelte a Rafik Al-Hariri elleni merényletet Németországra támaszkodva. Berlin biztosította a robbantáshoz a bombát és Berlin alakította az ENSZ biztosságot, aminek a feladata Emil Lahhoud, akkori libanoni államfő, valamint Bashar Al-Assad szír elnök a terrorcselekménnyel való vádolása volt. A két államfő elleni nemzetközi kampány mögött főképp a német politikatudomány professzora, Volker Perthes állt – jelenti Thierry Meyssan, a Voltairenet újságírója.

A francia lap információi szerint Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter vetette fel a Bildberg csoportban a szíriai állam megdöntésének szükségességét, a 2001 június 5-8 között megtartott találkozón. Az ügyben együttműködött Basma Kadmanival, az Arab Reform Kezdeményezés nevű szervezet elnökével, valamint Volker Perthes-sel, az Európa legfontosabb tanulmányközpontjának számító Német Nemzetközi Politikai és. Biztonsági Intézet  igazgatójával.

Egy levél szerint, amit a Wikileaks tett közzé, Volker volt az, aki iránnal kapcsolatban adott tanácsokat Rice külügyminiszternek. A professzor úgy gondolta,  bármilyen katonai tevékenység katasztrofális következményekkel járna, ezért ehelyett inkább Irán gazdaságát kell tönkretenni. Ezeket a tanácsokat követték, mikor 2010-ben az iráni atomerőművek programjaira rászabadították a Stuxnet vírust, amely elpusztította azokat.

2011 márciusban Perthes egy tanulmányt osztott meg a New York Times liberális amerikai lapban, amiben gúnyolta Assad elnök a szír parlamentben tartott beszédét, mely során az államfő arról számolt be, hogy egy összeesküvés áldozata lett az országa.

A professzor számításai szerint a “forradalom” biztos léptekben haladt előre akkor Szíriában, és Assad elnöknek távoznia kellett volna a hatalomról rövid időn belül.

2012-ben Feltman megbízta Volkert a „Másnap” fedőnevű program igazgatásával, melynek célja a szír kormány megdöntése, valamint a helyére való amerika-barát kormány felállítása volt. A „Másnap” 45 szíriai ellenzéki vezetőt mozgósított, köztük Basma Kadmani-val, valamint a Muszlim Testvériséget. A programot  az Amerikai Béke Intézet finanszírozta akkoriban, de később Németország, Franciaország, Norvégia, Hollandia és Svájc is nyújtott nekik támogatást.

Perthes és Feltman ugyanekkor elkészítettek egy tervet, mely a következő pontokat tartalmazta:

Hírdetés

A szír nemzet függetlenségének megszüntetéseA szír nemzeti alkotmány megsemmisítéseAz elnök hatalomból való elmozdítása (ugyanakkor egy helyettes elnök pozícióban maradt volna, de csupán reprezentatív funkciókkal)A parlament feloszlatásaLegalább 120 állami vezető bűnösnek nyilvánítása és a közélettől való teljes eltiltása, majd elítélése a Nemzetközi BíróságonA Katonai Hírszerzés Igazgatósága, a Politikai Biztonsági Igazgatóság, valamint az Általános Biztonsági Igazgatóság feloszlatása és megszüntetéseA „politikai foglyok” szabadonengedése, a terrorizmus elleni harc teljes beszüntetéseA Hezbollah és a Forradalmi Gárda visszavonulásra való kényszerítése a terrorszervezetek felhasználása által – a terrorizmus elleni harcot ezután és csakis ezután kezdheti meg a nemzetközi közösség.

Ugyanebben az időben Perthes megalapította a Gazdasági Helyreállás és Fejlődés Munkacsoportját, mely arra volt hivatott, hogy segítségére legyen a magukat”Szíria barátainak” nevező, többnyire Arab Liga tagországoknak. Ezek az országok a Muszlim Testvériséget támogatták a szír kormányzat ellenében 2012 júniusában “Szíria Barátai” aláírtak több szerződést a Szíriában talált földgáz kitermeléséről melynek értelmében a szír kormány megdöntését követően az aláíró államok megkaphatnának bizonyos területeket a szír földgázmezőkből..

Mindezek után Perthes megszervezte az Arab Ligát segítendő „Átmeneti Tervezés Munkacsoportját, végül pedig felállította az Isztanbuli székhelyű “Átmeneti Szakasz Támogatásának Hálozatát”.

Figyelemre méltó, hogy a 2012-ben megtartott genfi béketárgyalások után semmilyen publikus nyoma nincs, ami Volker Perthes további szerepére utalna, leszámítva a publikációit, melyek arra buzdítják a német kormányzatot, hogy továbbra is támogassa a Muszlim Testvériséget, amit az meg is tett..

A professzor 2015 szeptemberében tűnt fel újra, mikor is Staffan de Mistura, aki Feltman beosztottjaként dolgozik, mint az ENSZ szíriai különmegbízottja, őt nevezte ki békeközvetítőnek a következő genfi béketárgyalások idejére.

Az elmúlt évek során a nyugati világ, köztük az ENSZ is minden nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyva akadályozta Szíriát a terrorizmus elleni harcban, valamint bizonyítékok nélkül vádolta meg háborús bűncselekményekkel a szír kormányzatot, melyek közül a legismertebb a damaszkuszi gáztámadás története, amiért valójában a kormányellenes felkelők a felelősek, vagy a Madayáról szóló híresztelések, ahol a kormányzatot tették felelőssé a városban élők éhezéséért, miközben valójában az őket élő pajzsként használó Nuszra Front felelős az ottani borzalmakért.

Orientalista.hu – Cadmus


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »