Az Egyesült Államok szerint Oroszország nem tartja be ígéretét Szíriában

Nem vették rá Aszad elnököt, hogy engedje meg a légi segélyek eljuttatását a civil lakosságnak. Az amerikaiak szerint az oroszoknak kéne eljuttatni ezeket az embereknek.

Az Egyesült Államok azt javasolta szerdán Oroszországnak, hogy maga lásson hozzá Szíriában a humanitárius segélyek légi úton történő elosztásához, miután Damaszkusz továbbra is akadályozza az ostromlott szíriai városok lakosságának szánt nemzetközi élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok célba juttatását. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tartja be a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) májusi találkozóján tett ígéretét, miszerint ráveszi Bassár el-Aszad elnököt, hogy adjon engedélyt az ENSZ segélyszállítmányainak elindítására.

“Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, ez a legkevesebb, amit mondhatunk” – fogalmazott Mark Toner szóvivő a sajtónak, hozzátéve, hogy John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője erről is tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. “Oroszországnak megvannak Szíriában a segélyek levegőből való ledobására alkalmas repülőgépei”, s azok a damaszkuszi kormány repülési engedélyével is rendelkeznek – hangsúlyozta Toner. Az amerikai külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője később hozzátette: emlékeztetni szeretnék Moszkvát arra az ígéretére, hogy segélyeket juttat el az öt éve tartó és eddig több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő szíriai konfliktus súlyosan nélkülöző civil áldozatainak.

A nagyhatalmak felkérték az ENSZ Világélelmezési Programját (WFP), hogy létesítsen légihidat a szíriai rezsim erői által körbezárt városok civil lakosságának megmentésére. Damaszkusz azonban nem engedélyezi ezeket a repüléseket, és bár az ISSG nyomására a múlt héten jóváhagyta a segélyek eljuttatását 17-ből 15 olyan településre, amelyet a kormányerők vagy a szövetséges milíciák tartanak ostromgyűrűben, az Aszad elnökhöz hű erők útját állták a konvojok egy részének, vagy a segélyeknek csak egy részét engedték célba juttatni. Az ENSZ szerint mintegy 600 ezer ember tengődik 19, döntően a szíriai rezsim katonái által körbezárt övezetben vagy településen, és további négymillióan nélkülöznek más, nehezen megközelíthető térségekben.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Németországba további 500 ezer szíriai menekült érkezhet családegyesítés révénA szíriai kurdok amerikai fegyvereket szállítanak a törökországi kurdoknak – állítja az új török kormányfőAmerikai kommandósokat kaptak lencsevégre Szíriában (FotóK)Rovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: oroszok Szíriában, Egyesült Államok, Oroszország, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháború, humanitárius segély, Szíria, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »