Az EB is emlékezett a totalitárius rendszerek áldozataira

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos és Vera Jourová igazságügyi biztos közös nyilatkozatban tisztelgett hétfőn a totalitárius rendszerek áldozatainak emléke előtt.

A totalitárius és önkényuralmi diktatúrák áldozatainak augusztus 23-i európai emléknapja alkalmából kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a megemlékezés segít felidézni azokat a tanulságokat, amelyeket a történelem ezen sötét fejezeteiből vontunk le.

“Szerencsére a fiatalabb európai generációk nem tapasztalták meg, milyen az élet a totalitárius rendszerekben. A szabadságunkat azonban soha nem szabad magától értetődőnek vennünk. Ezért továbbra is különösen fontos, hogy méltóan őrizzük a történelmi emlékezetet és elkötelezetten kiálljunk a demokrácia, az alapvető jogok és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett” – olvasható a nyilatkozatban.

“Az, hogy emlékezünk Európa történelmére, segít minket abban, hogy kiálljunk közös értékeink és elveink mellett” – fogalmaztak az aláírók.

Az idei emléknap alkalmából Navracsics Tibor kedden részt vesz a szlovák uniós elnökség által szervezett pozsonyi emlékprogramon és miniszteri konferencián.

Európában 2009 óta augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop paktum aláírásának évfordulóján tartják a totalitárius diktatúrák áldozatainak emléknapját.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »