Az e-cigarettát is a dohányboltokba parancsolják

Az eddig korlátozás nélkül értékesíthető új típusú dohánytermékeket, köztük az elektronikus cigarettát is a dohánytörvény hatálya alá vonná a törvényhozó, így azokat csak dohányboltban lehet majd forgalmazni – derül ki abból a – négy törvény módosítását tartalmazó – javaslatból, amit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be kedden az Országgyűlésnek.

Az indoklás szerint a módosításokat a dohányzás, különösen a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására való törekvés, valamint a vonatkozó újabb európai uniós irányelv rendelkezései teszik szükségessé.

Minden megy a dohányboltba

A módosító szabályozza és a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény (dohánytörvény) hatálya alá vonja nemcsak az elektronikus cigarettákat, de az irányelvben meghatározott egyéb (új típusú) dohánytermékeket is. A jövőben az új dohánytermék-kategóriákba tartozó dohánytermékeket (ilyenek például a most teret hódító, hevítéssel működő dohánytermékek, illetve más – dohányt is tartalmazó – patronos termékek), vagy füst nélküli dohánytermékeket is csak koncessziós dohányboltban lehet forgalmazni.

Mivel ezen termékek elterjedése a közeljövőben várható (a szomszédos országokban már részben elterjedtek) és jelenleg korlátozás nélkül értékesíthetőek, illetve népszerűsíthetőek lennének Magyarországon, ezért a fiatalkorúak védelmében és általában a rászokás megelőzése végett szükséges az eladáshelyi korlátozás – áll az indoklásban.

Az indoklásban kitérnek arra, hogy a 2013 óta működő dohány-kiskereskedelmi rendszer érdemi változtatásra továbbra sem szorul: mindössze az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. jogosítványainak kiterjesztése és néhány technikainak minősülő szabály pontosítása történik meg, amelyek a mindennapi gyakorlatban felmerült kérdésekre adnak választ.

Megállapítják, hogy nagy siker a dohányboltok rendszere

Mint írták, közel egy évvel a dohány-kiskereskedelmi ellátórendszer bevezetését követően megállapítható, hogy az beváltotta a hozzá fűzött reményeket. A dohányellátó versenysemlegesen, a szabályokat betartva szolgálja ki a kiskereskedőket, akik az új rendszerben valóban csak azon dohánytermékeket rendelik meg, amelyekre szükségük van, megszűnt a korábban széles körben tapasztalt „árukapcsolás” is – áll a törvényjavaslat indoklásában.

A javaslat a dohánytörvényen kívül a nemdohányzók védelméről, a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól, a koncesszióról és a jövedéki adóról szóló törvényeket is módosítja, valamint hatályon kívül helyezi a dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról szóló 2014. évi törvényt.

A törvény – kivételekkel – a kihirdetését követő 16. napon lépne hatályba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »