Az autóipar dolgozói lehetnek az új orvosok

Ma már jobban járnak az autóipari szakmunkások, ha inkább Szlovákiában helyezkednek el – írja az Index. A lap beszámolója szerint a mérnökökkel szemben a kétkezi munkások nincsenek megbecsülve itthon. Mint ismeretes, az Audi dolgozói sztrájkkal fenyegetőznek.

Sztrájkot helyezett kilátásban az Audi Hungária Független Szakszervezet, amennyiben nem sikerül megállapodásra jutnia a győri Audi-gyár dolgozóinak a vezetőséggel. Ha az esetleges munkabeszüntetés megvalósul, ez lesz az első munkabeszüntetés a magyar Audi 23 éves történetében, sőt általában a rendszerváltás utáni magyar autóiparban is – írja az Index. Még nem biztos a tüntetés, lévén, hogy addig megegyezhetnek az érintett felek, de már a lehetőség felmerülése is arról árulkodik: a magyar gazdaság legmasszívabb pillére sem kerüli el többé az alacsony magyar bérszínvonal okozta gondokat – írják.

A vezetés a szakszervezet követeléseit – többek között legalább 15 ezer forintos alapbéremelés 2016. januártól visszamenőleg, a béren kívüli juttatások keretösszegének legalább 570 ezer forintra emelése – egyelőre elutasította. Németh Sándor, a szakszervezet elnöke az Indexnek elmondta, az ő céljuk is az, hogy elkerüljék a sztrájkot, amennyiben ez lehetséges.

Az autóipar lehet az új áldozat

A magyar gazdaság gerincét jelentő autóipar lehet a következő áldozata a versenyképtelen bérek miatti elvándorlásnak, amit azonban nem engedhetünk meg magunknak, mivel az autógyártás nemzetgazdasági súlya hatalmas, és évről évre növekszik.

Az Index arról is írt, hogy már nem csak attól kell félni, a kedvezőbb adókulcsok miatt Magyarország helyett a szomszédba települnek a gyárak, hanem már attól is, hogy a jobb fizetések miatt odatelepülnek a magyar munkások, ugyanis míg egy évtizede az volt a jellemző, hogy szlovákok jártak át dolgozni a magyar gyárakba, nemrég megfordult a trend. Odaát ugyanis 10-15 százalékkal magasabb fizetést kapnak az emberek ugyanazokban a munkakörökben. A különbség a legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező karosszérialakatosoknál a legnagyobb, ebben a munkakörben mintegy 80 ezer forintos hátrányban van a magyar munkavállaló a szlovákhoz képest.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »