Az ATO-ból kikerült illegális fegyverek mennyisége növekedni fog az újabb demobilizáció miatt

Kijevben letartóztattak egy Donyeck megyéből származó 51 éves férfit, akinél 10 pisztolyt, 7 gránátot, 500 darab, különböző fegyverekhez és optikai célzó eszközökhöz való patront találtak. Törvénytelen fegyver- és lőszertartás miatt a férfi ellen bűnvádi eljárást indítottak.

Szintén ismerté vált egy olyan eset, amikor egy szolgálatot teljesítő katona kétszer próbált meg Donyeckből Dnyiproba postán keresztül gránátot küldeni.

A Központi Regionális Katonai Ügyészség pedig azt közölte, hogy Zsitomir megyében letartóztattak az egy katonát, aki harci eszközöket és robbanószereket árusított. Vaszilij Vovak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezérőrnagya, állambiztonsági szakértő a Főváros Hangja rádióadásában megosztotta véleményét azzal kapcsolatosan, hogy mekkora veszélyt jelent Ukrajna békés területein az ellenőrizetlen mennyiségű illegális fegyver.

–  Mennyire jelent komoly veszélyt az ellenőrizetlen mennyiségű fegyver növekvő száma a demobilizáció hatodik hullám, valamint a donbászi konfliktus fényében?

– Természetes jelenség, hogy a demobilizáció által növekszik majd az illegális fegyverek mennyisége a békés területeken. Ezek a helyzetek azonban régóta ismertek . Mindenki szeretne trófeákat magával vinni a terrorellenes műveletek (ATO) területéről: lőszereket, fegyvereket , robbanóeszközöket .

– Milyen módszerek vannak arra, hogy ellenőrizzék és megelőzzék a lőfegyverek kijutását az ATO-ból ?

– Ezt a Nemzeti Rendőrségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak kellene elvégeznie az ügyészségi szervekkel együtt.

– Donyeck Pecserszkiji járásában egy éteremnél robbanás történt. Az egyik robbanóeszköz egy F-1 típusú gránát volt, a másik pedig egy ismeretlen eredetű robbanóeszköz. Hogyan kommentálja Ön ezt?

– Gránát, pisztoly és több tucat patron jelenléte már sajnos egy trendet jelképez. Teljesen másfajta lépéseket kell tenni a békés területeken a törvénytelen fegyver és lőszertartás ellen. A javaslatok egyike az, hogy fel kell vásárolni a fegyvereket és a lőszereket a lakosságtól.

– Nem gondolja úgy, hogy ebben az esetben az emberek az ATO-ból azért fognak fegyvereket hozni, hogy ezzel pénzt keressenek?

– Így is, úgy is hozzák.

– Nem lenne sokkal hatásosabb, hogy törvényes módon megszigorítják a felelősségvállalást a törvénytelen fegyverhasználat miatt?

– Így is eléggé szigorú a felelősségre vonás a törvénytelen fegyverhasználat miatt. Az emberek adaptálódnak. Én nem látom szükségét a felelősségre vonás szigorításának . Az ellenlépések egyikéről én már szóltam . Más lehetőségek is vannak, például közösségi szervezetek bevonása ebbe a munkába .

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Kelet-Ukrajna, Ukrajna, ukrán válság, ukrajnai hírek, fegyverek, ukrán hadseregForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »