Az aradi vértanúkra emlékeztek Temerinben

Az aradi vértanúkra emlékeztek Temerinben

A 13 aradi vértanú tiszteletére tartottak ma délután megemlékezést Temerinben. Nemzeti imádságunk, a Himnusz elhangzása után, amelynek előadásában közreműködött a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület férfikórusa, Matuska Márton publicista mondott alkalmi beszédet.

– A győzelem sohasem hullik az ölünkbe, néha még vért is kell adni érte. Ezt tapasztaltuk már a huszadik században is, de most is tudnunk kell, hogy ha valamit el akarunk érni, azért áldozatot kell hoznunk, ki hogyan, kinek mikor. De amikor az egész ország szuverenitása forog kockán, akkor mindannyiunknak meg kell tennünk. Ez érvényes akkor is, amikor az elmúlt héten lezajlott magyarországi népszavazásról beszélünk, hiszen most Magyarország szuverenitása van veszélyben. Ha nekünk, itteni, kisebbségben élő magyaroknak az anyaország nem támaszunk, mert elveszíti a szuverenitását, bizonyos, hogy mi is el fogunk veszni. Nekünk is valamiféle áldozatot kell hoznunk és meg kell keresni a barátainkat, elsősorban magunk között. Nagyon fáj, hogy nem tudunk együtt ünnepelni és gyászolni. Itt is áldozatot kell hozni, és ha ezt mindannyian megtesszük, csak akkor érhetünk célba, többek között akkor tudjuk csak elérni azt, hogy legyen autonómiánk. Magyarországnak most van egy olyan vezetése, amely jól meglátja a lényeget, többek között a migránsok hozta veszélyt, és talált magának támaszt a szomszédos országokban, amelyekkel évszázadok óta alig tud szót érteni. Egyedül gyengék vagyunk, de meg kell fogalmazni magunknak olyan elveket, amelyek szimpatikusak másoknak is, és le kell mondanunk valamiről azért, hogy ha kevesen is vagyunk, de ne húzzunk szét. Erre próbáljunk meg mindig gondolni, amikor lényegi csatákat vívunk, mint ahogyan most is – zárta beszédét a publicista.

Ezt követően a VMSZ és a VMDP helyi szervezetének képviselői elhelyezték koszorúikat az emlékoszlopnál. A megemlékezés a Székely himnusszal zárult.

Ádám Csilla


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »