Az aradi tizenhármak kivégzésének 167. évfordulójára emlékezünk

Október 6-án az 1848–1849-es magyar forradalom és szabadságharc véres megtorlásának, az aradi tizenhármak kivégzésének 167. évfordulójára emlékezünk.

Az aradi vértanúk Barabás Miklós litográfiáján: Knezić Károly, Nagysándor József, Damjanich János, Aulich Lajos, Lahner György, Poeltenberg Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Török Ignác, Vécsey Károly, Kiss Ernő, Schweidel József, Dessewffy Arisztid, Lázár Vilmos

A vértanúk emlékére tartott szentmise 11 órától kezdődik a belvárosi minorita templomban (főcelebráns és szónok Ft. Kovács Péter gyulai esperes-plébános, püspöki helynök), utána 12.30 órakor koszorúzási ünnepség a Szabadság-szobornál, 16 órakor pedig a Vesztőhelyen. 18 órakor ünnepi előadás az aradi állami színházban (Tóth Máté-Miklós: A nagyrahivatott).

Az RMDSZ szövetségi elnöke, Kelemen Hunor idén is részt vesz az aradi megemlékezésen, és beszédet is mond.

A magyar kormányt Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, valamint Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára képviseli majd.

aradihirek.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »