"Az anyaság közérdek, a gyermek áldás!" – így segítenék a gyermekvállalást

"Az anyaság közérdek, a gyermek áldás!" – így segítenék a gyermekvállalást

A gyermek áldás – ezzel a címmel indított kampányt a Jobbik Ifjúsági Tagozata, és anyák napja alkalmából a kormány felelősségére is szeretnének rámutatni, mert az anyaság közérdek, minden gyermek közkincs, így anyák napján állami ajándék is megilletné az anyákat – írta vasárnapi közleményében Novák Előd, a Jobbik alelnöke, az Országgyűlés Népesedéspolitikai Albizottságának elnöke.

Mint a képviselő írta, a 30 éves nőknek már a 60 százaléka gyermektelen, s a 40 éveseknek a 40 százaléka is, így a legszebb női hivatást, az anyaságot (illetve ezáltal a férfiak az apaságot) lassan már az emberek közel fele nem élheti meg.

30 éves kor felett exponenciálisan nőnek a várandósság egészségügyi kockázatai és a meddőség esélye is, ezért is a minél fiatalabb korban történő családalapítás az ajánlott, amiből nagyobb eséllyel lehetnek nagycsaládok is – mutatott rá Novák Előd.

A Jobbik Ifjúsági Tagozata A gyermek áldás kampányával szeretné hangsúlyozni a család mint a nemzet alappillérének fontosságát, megmutatni a fiatalon való anyává és apává válás szépségét, ezáltal ösztönözni a fiatalokat a mielőbbi gyermekvállalásra – írta, emlékeztetve: Magyarországon a népességfogyás – amely a 2014. évi 35 ezerrel szemben 2015-ben 40 ezer főre nőtt a KSH szerint – a legsúlyosabb probléma, amivel foglalkoznunk kell.

Hozzátette: a katasztrofális demográfiai helyzet miatt radikális változás nélkül nemhogy a nyugdíjrendszer, de az egész államháztartás fenntarthatatlan.

“Ahhoz azonban, hogy a vágyott gyermekek világra jöhessenek, meg kell szüntetni a szülés elé tornyosuló akadályok tömegét” – fogalmazott.

Amit a Jobbik sürgősen szeretne:

1. A gyermekneveléshez szükséges termékek áfájának radikális csökkentése.

2. Államilag támogatott otthon- és bérlakás-építési, illetve -vásárlási program.

3. Az első gyermek születésének nagyságrendileg nagyobb támogatása.

4. A főállású anyaság támogatásának kibővítése.

5. A kisgyermeknevelés mellett munkát vállalók számára a bölcsődei gondozási díj eltörlése.

6. Kiszámítható, a nyugdíjakhoz hasonlóan inflációkövető családtámogatási rendszer.

7. A népbetegségnek minősülő meddőség miatt a lombikbébiprogram fokozottabb támogatása.

8. Családbarát felsőoktatás kialakítása.

9. Demográfiai földprogram az ez iránt fogékony fiatal párok földhöz juttatása érdekében.

10. Szülői életjáradék bevezetése, hogy a gyermek személyi jövedelemadójából automatikusan támogassák a szüleiket.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »