Az anyaméhben is gitár volt a jele

Az anyaméhben is gitár volt a jele

Farkas Gergő nem hétköznapi figura. Egy nyelven beszél, de azon hibátlanul: a gitár. A 18 éves fiú útja ugyanakkor nincs kikövezve, s szülei segítsége nélkül nem tudna boldogulni. Egyetlen vágya, hogy egy zenei közösség befogadja, ahol átadhatná magát élete értemének.

Ritkán szoktam úgy igazán lehidalni gitárjátéktól. Bő húsz éve Mike McCreadynek a Mad Season alkalmi „szuperformációban” hallott cuccaitól dobtam hátast, s a Szigeten idén végre fellépő Noel Gallagher két éve kiadott, Ballad of the Mighty I című számában felcsendülő Johnny Marr-szólónál éreztem hasonlóan magam.

No, egy ifi gitáros nemrég hozta ezt a borzongást. A 18 éves Farkas Gergő ugyanis nem akárhogy tud a húrok közé csapni: simán beférne bármelyik menő, első vonalas rock-, blues vagy akár metálbandába is. A kölyök – amiről élete egyetlen, február végi saját kis koncertjén személyesen is meggyőződhettem – tényleg érti a dolgát. Nagyjából összenőtt a gitárjával, és ha tehetné, napokon át tudná nyomni a ritmusokat.

Gergő azonban nem átlagos tinédzser, hároméves korára kiderült, nem úgy fejlődik, mint az átlag. Ahogy édesanyja, Pethő Tünde lapunknak elmesélte, ekkor küldték el a bölcsődéből, mert a mozgás- és beszédkészsége nem úgy fejlődött, mint a többi kisgyereké. Azonban az elmúlt másfél évtized alatt sem kaptak diagnózist arról, mi is okozza nála mindezt. „Az évek során volt olyan orvosi vélemény, amely szerint Gergő enyhén értelmi fogyatékos, majd mondták, autista, de ezeket sehol sem erősítették meg” – sorolja Tünde.

Az ifjonc most a budapesti Kozmutza Flóra Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény kisdiákja, s az iskolai rendezvények állandó zenei főfelelőse, gitárjátékával bűvöli el társait. Gergő – aki először hároméves korában édesapja akusztikus gitárjával kezdte el nyűni a hangszereket – azonban ennél sokkal, de sokkal többre hivatott. Zenei tehetsége tényleg komolyabb pályára kellene hogy állítsa. S ezt nemcsak egy zenei zugfirkász véli így, hanem azok a gitárosok, akik tanárként egyengették eddigi útját. Mint mondják, nincs már mit tanítani neki, mindent tud a húrbűvölésről. S szó mi szó, aki élőben meghallgatja, egyet kell hogy értsen ezzel a megállapítással.

Persze fontos kérdés, Gergő mennyire tud egy zenekarban együtt játszani a többiekkel, illetve képes-e a zenei alkotómunka alfájára, azaz saját dalokat írni. Mint a koncertjén magam láttam, egy rögtönzött performansz keretében, amikor a fellépés közben felugrott némi bluest mellé énekelni egy fiatalember a közönségből, nagyon is képes csapatban együtt lélegezni. Ahogy van már néhány saját dala is, miközben saját bevallása szerint állandóan böngészi az internetet, a YouTube-ot az újabb és újabb dallamokért. Szóval, a válasz mindkét kérdésre határozott igen.

A kis gitáros helyzete ugyanakkor még nehezebb, mint feltörekvő társaié. Az Ígéretes titánok zenerovatunkban feltűnő bandák, zenészek esetében látjuk ugyanis, hogy micsoda véráldozat egyről a kettőre lépniük a feltörekvőknek. Érezzük, micsoda brutális erőfeszítés kell ahhoz, hogy a jelen zenei közegben valaki erős médiatámogatás és menedzsment híján utat találjon magának a tehetségkutatóknak csúfolt gagyik és a belső érdekszférák egymás közötti öntrendcsinálásának, önajnározásának erdejében. Gergő pedig még ebből a szempontból is komolyabb hátránnyal indul.

Mivel szülei nem ismerősek a zene világában, ezért egyértelmű, hogy egy idő után nem tudnak többet tenni érte. Mint Tünde mondja, már annak örülnének, ha a kis gitáros kiszabadulna saját szobája magányából. Hogy ne egyedül, egymagában kelljen zenélnie, hanem egy olyan közösségben, ahol befogadják őt, s a tehetsége alapján ítélik meg. Jártak már korábban is több zenei táborban, ahol be tudott illeszkedni az ifjonc, ám olyan közösségre nem leltek még, ahol állandó, aktív tag lehetne s átadhatná magát az egyetlen szenvedélyének.

A cél tehát adott, mi pedig csak szurkolni tudunk a kis tehetségnek. Ahogy abban is bízunk, hogy mielőbb láthatjuk majd újra élőben, mert vétek lenne elkallódni hagyni egy ilyen gitáros arcot. Gergő közben addig is zúzza lankadatlanul. Nem hiába, hiszen szerintem már az anyaméhben is tuti, gitár volt a jele.

További érdekességekért érdemes követni a rovatunk Facebook-, Tumblr- és Instagram-profilját is. Csak semmi trendcsinálás: hallgassatok menő magyar feltörekvőket!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »