Az ANO magasan megnyerte a cseh képviselőházi választásokat

Az ANO magasan megnyerte a cseh képviselőházi választásokat

PRÁGA. Az Andrej Babiš vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos gyõzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselõházi választásokon – derült ki a véglegeshez közeli részeredményekbõl. A független Csehországban ilyen nagy arányú gyõzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.

A mintegy 14 ezer szavazókörzet 90 százalékának részeredményei alapján az ANO megkapta a voksok több mint 30 százalékát, a második helyen pedig a bevándorlásellenes Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) végzett 10,9 százalékkal, míg a harmadikon a jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll 10,7 százalékkal.

A három tömörülésen kívül a 90 százalékos részeredmények szerint még bejutott a parlamenti alsóházba a Kalózpárt (10,4 százalék), Cseh és Morvaország Kommunista Pártja (KSÈM-8,1 százalék), Cseh Szociáldemokrata Párt (ÈSSD-7,5 százalék), Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ÈSL-5,8 százalék), valamint a Polgármesterek és Függetlenek (STAN-5,3 százalék) nevû tömörülés.

A részeredmények alapján kiesett a képviselõházból a jobboldali TOP 09 párt, amelynek támogatottsága nem haladta meg az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Hírdetés

Az 1993-ban alakult önálló Csehországban ilyen magas arányú gyõzelmet a parlamenti választáson még soha egyetlen párt sem szerzett. Nem várt meglepetés a szociáldemokraták és a kommunisták támogatottságának ilyen nagyarányú csökkenése.

Jaroslav Faltýnek, az ANO alelnöke kijelentette, hogy a mozgalom nem zárja ki az eddigi kormánykoalíció folytatását. Milan Chovanec, a ÈSSD ügyvezetõ elnöke szerint viszont a párt nem fog tárgyalni a kormánykoalícióról, mert választási eredményével ez "nevetséges lenne".

A választási részvétel az eddigi adatok szerint 60 százalékos volt.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »