Az amerikaiak fejkendős vívója otthon jobban fél

Az amerikaiak fejkendős vívója otthon jobban fél

A 30 éves Ibtihaj Muhammad az USA színeiben versenyzik az olimpián, ő az első amerikai olimpikon, aki hidzsábot visel verseny közben. Ibtihaj a londoni olimpiát sérülés miatt kénytelen volt kihagyni, Rióba viszont kijutott, jelenleg a 8. a világranglistán. Csapatban 2014-ben világbajnok lett.

Miközben az olimpikonok zöme a zika, a rettenetes közbiztonság és a higiéniai gondok miatt aggódik, a kardvívó az Indepenedent írása szerint saját hazájában sem érzi biztonságban magát, mert országában felerősödött a muszlimellenes közbeszéd. Állítása szerint olyan is előfordult már vele, hogy edzés után valaki követte hazafelé, megnézte hol lakik, és kihívta rá a rendőrséget. Mindezt csak azért, mert hidzsábot, tradicionális arab nő fejkendőt visel. A New Jersey-i születésű vívó aggódik a Trump-féle idegenellenes retorika miatt.

Ibtihaj Muhammad nagy népszerűségnek örvend az Egyesült Államokban, Facebookon közel 10 ezer kedvelője van. Áprilisban találkozott Barack Obamával és a first ladyvel is, vívni tanította őket. A Time magazin 2016-ban beválasztotta a 100 legbefolyásosabb nő közé.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »