Az amerikai védelmi miniszter szerint Oroszország a fennálló világrend aláásására törekszik

Az amerikai védelmi miniszter szerint Oroszország a fennálló világrend aláásására törekszik, és “nukleáris fegyvercsörtetéssel” próbálja megfélemlíteni a Nyugatot.

Ashton Carter, aki az Oxfordi Egyetem hallgatóinak tartott előadást szerdán, kijelentette: a hidegháború vége óta együtt elért haladás ellenére Oroszország az elmúlt néhány évben megsértette Ukrajna és Grúzia területi integritását, és “nem professzionális” magatartást tanúsít a világ válságövezeteiben és a kibertérben. Carter szerint mindez arra vall, hogy Oroszország egyértelműen a nemzetközi rend kikezdésére törekszik, és ebben “rossz irányú ambíciók, felesleges félelmek vezérlik”.

Az Egyesült Államok nem akar hidegháborút Oroszországgal, “nem beszélve a forró háborúról”. “Nem akarunk Oroszországban ellenséget sem látni, de megvédjük szövetségeseinket, a nemzetközi rendet, szembeszállunk a kollektív biztonságunk ellen irányuló kísérletekkel, és nem nézzük tétlenül azt sem, ha valaki bele akar avatkozni demokratikus folyamatainkba” – fogalmazott az amerikai védelmi miniszter.

Oroszország szíriai szerepéről szólva Carter kijelentette, hogy az Aszad-rezsim támogatásával Moszkva még veszélyesebbé tette a szíriai helyzetet, és tevékenysége meghosszabbította, “még inkább elvadította” a konfliktust. A védelmi miniszter idézte Barack Obama amerikai elnök minapi kijelentését, amely szerint mindez hozzájárult ahhoz, hogy “rések támadtak” az Egyesült Államok és Oroszország közötti bizalomban.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?:Orosz gépek elől menekült egy amerikai felderítőAmerika nem enged a szankciókból, amíg Oroszország nem változtatNATO-parancsnok környezete élezte volna az orosz-ukrán konfliktustRovatok: KülföldTelepülés: USACímkék: Ashton Carter, Egyesült Államok, Oroszország, külföld, konfliktusForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »