Az amerikai nagykövet az erdélyi magyaroknak: Utcára lehet vonulni

Az amerikai nagykövet az erdélyi magyaroknak: Utcára lehet vonulni

Az egyházi ingatlanok máig megoldatlan visszaszolgáltatásáról, az erősödő központosításról, a nemzeti szimbólumok használatának korlátozásáról tájékoztatták kedden a háromszéki önkormányzati vezetők Hans Klemmet, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetét – számol be Bíró Blanka a kronika.ro oldalon.

A diplomata a Hargita és Kovászna megyei önkormányzat meghívására látogatott a térségbe, és háromszéki vendéglátói előrelépésként érzékelték, hogy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatóján legalább tízszer használta a Szeklerland (Székelyföld) megnevezést.

A nagykövet diplomatikusan válaszolt a jelen lévő újságíróknak a székelyföldi autonómiatörekvésekre, visszaszolgáltatásra, a kisebbségi jogok romániai szavatolására vonatkozó kérdéseire. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok tiszteli a kisebbségeket, fontosnak tartja a szólás és a gyülekezés szabadságát, a székelyföldi embereknek tehát joguk van törvényes úton tiltakozni, utcára vonulni, petíciókat benyújtani az állami szervezeteknek, kérve a problémák orvoslását. Arról is biztosította a jelenlévőket, hogy követik a romániai visszaszolgáltatási folyamatot, annál is inkább, mert a visszaigénylők egy része idős ember.

A diplomata szerint az Amerikai Egyesült Államoknak három prioritása van Romániában. Elsősorban a biztonság szavatolása, hiszen a Fekete-tenger térsége instabil; erős, átlátható kormányzás biztosítása (e téren jó jelnek nevezte, hogy az ország sikeresen küzd a korrupció ellen); illetve a gazdasági, kulturális együttműködés.

Klemm úgy vélte, Románia jó úton halad, hozzátette azonban, ez nem jelenti azt, hogy minden problémát megoldott, hiszen mint rámutatott, a kivándorlásnak súlyos gazdasági, társadalmi következményei vannak, amelyek aláássák az ország versenyképességét.

Sorozatosan elutasított restitúciós kérések

A nagykövet távozása után Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Tanács elnöke és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester tájékoztatták az újságírókat a nagyköveti találkozón felvetett problémákról. Kató Béla elmondta, hogy a nyár elején már járt Amerikában, ahol találkozott azokkal a kongresszusi képviselőkkel, akik 2014-ben támogató levelet írtak az akkor még per tárgyát képező Székely Mikó Kollégium ügyében, így most megdöbbenve értesültek, hogy az iskolát elvették az egyháztól.

Elmondta, a református egyház csak az elmúlt héten 12 elutasító választ kapott a visszaszolgáltató bizottságtól, és a testület minden esetben arra hivatkozik, mint a Mikó-kollégium ügyében, azaz hogy az egyházkerület nem jogutódja a több száz éves intézményeknek. „Belefáradtunk, hogy száz per van a nyakunkon, tíz évig is elhúzódik, amíg végül – ha olyan a politikai környezet – negatív ítéletet hoz a bíróság” – szögezte le Kató Béla. Hozzátette, a reformátusok nem tudják megélni a vallásukat a diakónia, az iskola nélkül, ezt a vallásszabadság korlátozásaként élik meg. Ugyanakkor a püspök szomorúnak nevezte, hogy ilyen körülmények között kénytelenek készülni a protestáns egyházak jövő esztendei 500 éves jubileumára.

Antal: Lemondtak a romániai magyarokról

Tamás Sándor megyei tanácselnök arra emlékeztetett, hogy Románia NATO-csatlakozása előtt a kisebbség számára is kedvező alkotmánymódosításra került sor, az EU-csatlakozás előtt pedig a kisebbségi jogokat szavatoló jogszabályokat fogadtak el, azonban 2007 óta ezeket megpróbálják csorbítani. Felidézte a Székely Mikó Kollégium visszaállamosítását, a központosítás erősödését, a szimbólumok esetében alkalmazott kettős mércét, és Dél-Tirol példájával illusztrálta a lehetséges megoldást.

„Lojális állampolgárai vagyunk ennek az országnak, mégsem szeretnek bennünket, mert kimondjuk az igazságot, és mert száz éve az állandó nyomás ellenére sem akarjuk elhagyni szülőföldünket” – jelentette ki Antal Árpád. Az elöljáró feltette a kérdést: demokrácia az, ha három farkas és egy bárány demokratikus szavazással eldöntik, mi legyen a vacsora?

A sepsiszentgyörgyi polgármester rámutatott: a romániai magyarok úgy érzik, az Amerikai Egyesült Államok a Romániával kötött stratégiai partnerség részeként lemondott arról, hogy képviselje érdekeiket, kérje a jogaik betartását, bővítését – írja a kronika.ro.

Kifogásolja a román média, hogy az amerikai nagykövet székely zászlóval fotózkodott

Bejárta a román médiát az a fotó, amelyen Hans Klemm, az Egyesült Államok amerikai nagykövete egy székely zászlót tart a kezében Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, Kató Béla református püspök és Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke társaságában, a fotóhoz fűzött kommentárok pedig kifogásolják a diplomata gesztusát – tudatta szerdán a Maszol.ro kolozsvári magyar hírportálra hivatkozva az MTI.

A fotót kedden posztolta Facebook-oldalára a sepsiszentgyörgyi polgármester. A román nyelvű kísérőszöveg szerint Hans Klemm aznapi háromszéki látogatásakor egy székely zászlót kapott ajándékba vendéglátóitól. Az elöljáró azt is megjegyzi: a székely zászló mára már annak a tisztelethiánynak a szimbóluma is, amelyet a román hatóságok tanúsítanak a székely közösséggel szemben.

A fotót közlő Hotnews.ro jobboldali hírportál megjegyzi, hogy a székely zászló használata a térség egyik kényes problémája. “A fénykép a parlamenti választások előkampányában került nyilvánosságra, a kampányban pedig várhatóan a nacionalizmus lesz az egyik legfontosabb vitatéma” – idézte a Maszol a román hírportált. A Hotnews hivatalos magyarázatot kért az amerikai nagykövetségtől Hans Klemm gesztusára.

A konzervatív Evenimentul Zilei Adrian Nastase volt román szociáldemokrata kormányfő kommentárját idézi, aki szerint a bukaresti külügyminisztériumnak be kéne kéretnie az amerikai nagykövetet, hogy magyarázatot kérjen gesztusára.

A közügyektől a bíróság által eltiltott volt miniszterelnök furcsa egybeesésnek találta, hogy Klemm egy székely zászlóval “ünnepelte” a Románia és az Egyesült Államok közötti stratégiai partnerségi nyilatkozat aláírásának ötödik évfordulóját, nem sokkal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy a második világháborút lezáró békeszerződés megkérdőjelezése a román és magyar határok újratárgyalását is szükségessé tenné.

A fotót szintén közlő liberális Adevarul hírportál a polgármester Facebook-bejegyzését azzal egészítette ki, hogy Antal Árpád ellen a korrupcióellenes ügyészség bűnvádi eljárást indított azzal a gyanúval, hogy eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) felvett hitelt.

Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete a hét elején meglátogatta Románia két magyar többségű megyéjét, Hargita és Kovászna megyét. A Maszol.ro portál szerint a helyi vezetők társaságában tartott hétfői, csíkszerdai sajtóértekezletén a diplomata kerülte, hogy véleményt nyilvánítson a kényes témákról. A székely zászlóra vonatkozó kérdésre reagálva a nagykövet a konkrét és igazságos törvényes keret megszabását sürgette.

Sepsiszentgyörgyön úgy nyilatkozott: az Egyesült Államok támogatja a székelyföldieknek azt a jogát, hogy akár petíciókban, akár tömegmegmozdulásokon hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A Háromszék című magyar lap vezércikkírója kifejezte reményét, hogy a nagykövet látogatása alkalmával megértette és “feljebbvalóival is megérteti”, hogy az Egyesült Államok a demokrácia fő védelmezőjeként nem hagyhatja magára jogküzdelmében az erdélyi magyarságot, stratégiai érdekeire hivatkozva. A magyar közösségi jogok érvényesülése ugyanis éppúgy záloga a térség stabilitásának és biztonságának, mint a Fekete-tenger térségébe telepített rakétapajzs – állítja a Háromszék publicistája az MTI híre szerint.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »