Az amerikai kormány négyszázmillió dollárt adott Iránnak a foglyok szabadon bocsátásakor

Az amerikai kormány négyszázmillió dollárt adott Iránnak a foglyok szabadon bocsátásakor

Az amerikai kormány 400 millió dollárt adott Iránnak januárban, az ott fogva tartott négy amerikai állampolgár szabadon bocsátásával egyidejűleg – írta szerdai számában a The Wall Street Journal.

A lap megszólaltatta a külügyi szóvivőt is, aki szerint az összegnek nincs köze a négy amerikai szabadon bocsátásához, hanem egy régi adósság törlesztésének egy részletéről van szó.

Az Obama-kormányzat – a The Wall Street Journal szerint – faládákban, külön repülőgépen vitte a négyszázmillió dollárt Teheránba, éppen egyidejűleg azzal, amikor Irán szabadon engedte a négy amerikait, köztük a The Washington Post riporterét, Jason Rezaiant.

A külügyminisztérium állítása szerint a jelentős összeg annak az 1,7 milliárd dollárnak az első törlesztőrészlete, amelyért Irán egy hágai nemzetközi bíróságon perli az Egyesült Államokat. Teherán egy 1979-ben, még Reza Pahlavi sah bukása előtt kötött, de Komeini ajatollah hatalomra kerülése miatt meghiúsult fegyverszállítási megállapodás miatt perel.

Az Obama-kormányzat szerint nem arról van szó, hogy váltságdíjat fizettek volna az amerikai állampolgárokért, az összeg az első részlete a negyven esztendős adósságnak. Ezt az álláspontot John Kirby külügyi szóvivő is megerősítette a lapnak, nagyon határozottan leszögezve: “világossá tettük, hogy egy fennálló követelés rendezéséről szóló tárgyalások teljesen függetlenek voltak az amerikai állampolgárok hazatéréséről szóló megbeszéléseinktől”.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a két tárgyalás nemcsak független egymástól, hanem mindkét fél részéről két különböző szakértői csoport is vezeti azokat. Kirby hozzátette: a hágai tárgyalások évek óta folynak.

Amikor Obama elnök az idén január 17-én a foglyok szabadon bocsátásáról beszélt, így fogalmazott: “a nukleáris megállapodás megszületett, a foglyokat szabadon bocsátották, ez volt a megfelelő idő a viták lezárásához”. Az elnök nyilvánosan soha nem említette a 400 millió dollárt.

A pénzt egyébként euróban és a svájci és holland központi bankokból felvett pénznemben adták át a WJS szerint, mivel az amerikai törvények értelmében tilos amerikai dollárban pénzügyi tranzakciót folytatni Iránnal.

A kongresszus republikánus politikusai bírálták a kormányzati döntést. “Váltságdíjat fizetni emberrablóknak még nagyobb veszélynek tesz ki amerikai állampolgárokat” – fogalmazott közleményében Mark Kirk, Illinois-i szenátor. A kaliforniai Ed Royce, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke szintén nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezi, hogy “e pénz kifizetése is jelzi, hogy az Obama-kormányzat milyen messzire megy el Irán támogatásában, miközben elrejti a tényeket a kongresszus és az amerikai nép elől”. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »