Az amerikai elnököt mélységesen aggasztják az elmúlt napok rendőri túlkapásai

Az amerikai elnököt mélységesen aggasztják az elmúlt napok rendőri túlkapásai

A Fehér Ház szóvivője szerint Barack Obama amerikai elnököt aggasztják az Egyesült Államokban megszaporodott rendőri túlkapások.

A Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest órákon belül reagált a csütörtök reggel Minnesotában elkövetett rendőri túlkapásra. Azt mondta, hogy az elnököt “mélyen aggasztják” a rendőrök lövöldözéseiről érkező jelentések. Hozzátette, hogy az incidenseknek “nem szabad éket verniük a helyi közösségek és a védelmükre hivatott rendfenntartó erők közé”.

Csütörtök reggel Minnesotában, kedden pedig Louisianában lőttek agyon rendőrök – igazoltatás vagy más rendőri intézkedés közben – védtelen állampolgárokat. A rendőrök mindkét esetben fehér, az áldozatok pedig afroamerikai férfiak voltak.

Minnesotában a rendőr egy közlekedési lámpánál igazoltatta a 32 éves, fekete bőrű Philando Castile-t, s amikor a férfi a jogosítványáért és az autó dokumentumaiért nyúlt, lelőtte, mert állítólag azt hitte, hogy az autóban lévő fegyvert akarja használni. Castile a helyszínen meghalt.

A minnesotai kormányzó hivatala előtt az incidens után tüntetés kezdődött, Mark Dayton kormányzó pedig bejelentette: szövetségi vizsgálatot is kért. Közleményében Dayton megemlítette, hogy az ügyről telefonon egyeztetett Denis McDonough-val, a Fehér Ház igazgatójával.

Washingtonban a szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy foglalkozik a minneapolisi tragédiával, de nem közölte, hogy indul-e szövetségi nyomozás.

A kedden, a louisianai fővárosban, Baton Rouge-ban történt rendőri túlkapás ügyben már folyik a szövetségi vizsgálat.

Újabb rendőri túlkapás az Egyesült Államokban: Fehér rendőr lőtt le egy fekete férfit

Az egyesült államokbeli Minneapolis közelében egy fehér rendőr csütörtökön agyonlőtt egy afroamerikai férfit, akinek a menyasszonya mobiltelefonon élőben “közvetítette” az incidenst.

A rendőr a minnesotai Falcon Heightsben egy piros lámpánál igazoltatta a 32 éves Philando Castile-t, de amikor az a jogosítványáért és az autó dokumentumaiért nyúlt, egy fegyvert látott meg az autóban, és azonnal rálőtt a sofőrre. A férfinak volt fegyvertartási engedélye.

A jelenetet a Castile mellett az autóban ülő barátnője mobiltelefonon rögzítette, így azt is, hogy a fekete bőrű férfi azonnal meghalt. A mobiltelefon rögtön továbbította is a képeket az egyik közösségi portálra.

“Úristen, nem lehet, hogy meghalt, kérem, rendőr úr, ne mondja, hogy ezt tette vele!” – hallható a pánikba esett menyasszony hangja a közösségi portálon.

Jól hallható a nő párbeszéde is a rendőrrel. “Mondtam, hogy ne nyúljon utána” – mondja a rendőr, aki valószínűleg azt hitte, hogy a férfi a fegyvere után nyúl. “De uram, maga mondta, hogy mutassa meg az igazolványát, a jogosítványát!” – válaszol a nő.

A végzetessé vált igazoltatás során az autóban ült a nő kislánya is.

A rendőrség közleménye megerősítette a történteket, de nem tett említést arról, hogy a férfi a helyszínen meghalt.

A helyi média jelentései szerint tüntetők vonultak Mark Dayton kormányzó háza elé St. Paulban, Minnesota állam fővárosában.

Két napon belül ez volt a második olyan incidens, amelyben fehér rendőr lőtt agyon fekete férfit. Kedden a déli Louisiana állam fővárosában, Baton Rouge-ban történt meg ugyanez. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »