Az Alstom-pénzekről is beszélt Lázár János

A kormány a következő napokban nyilvánosságra hoz minden, az Alstom-pénzekkel kapcsolatos információt – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint a főváros korábbi szocialista és liberális városvezetése és a szocialista kormány nemzetközi bűnügybe keveredett és abba keverte az országot is, ezért tisztázni kell a részleteket.

A külföldi nyomozásra utalva jelezte, hogy az Alstom korrupció által jutott megrendelésekhez, s ebben mind a volt MSZP-kormánynak, mind Demszky Gábor volt főpolgármesternek kell, hogy legyen mondanivalója.

Gyurcsány kottájából játszanak

A budai vár teljes rehabilitációja mellett foglalt állást a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Lázár János közölte: végre kívánják hajtani a Gyurcsány-kormány ezzel kapcsolatos, 2004-ben jegyzett kormányhatározatát.

Kitért arra, hogy a kormánynak egy 2011-es országgyűlési határozat értelmében el kell hagynia az Országház épületét, s ehhez nem grandiózus terveik vannak, hanem a legracionálisabb, legkézenfekvőbb megoldást keresik, régi épületek helyreállításával, az értékek megőrzésével. A tárcavezető kifejtette, hogy a várra vonatkozó terveiket benyújtották az UNESCO-nak és minden örökségvédelmi szabályt be kívánnak tartani.

Új alaptanterv lesz, tankönyvpiaci liberalizáció viszont nem

Új nemzeti alaptantervre, a tanulói terhek csökkentésére, a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítására tett javaslatot Palkovics László oktatási államtitkár a kormánynak – mondta Lázár. Az államtitkár azt kezdeményezte, hogy a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján 2018-tól legyen új nemzeti alaptanterv, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől csökkenhetnek – tájékoztatott Lázár János.

A pedagógusok továbbképzésének átalakításával kapcsolatban Palkovics László azt javasolta, hogy az egyetemeket helyezzék a középpontba, a költségeket pedig teljes egészében az állam viselje. Az oktatási államtitkár azt is kérte, hogy a kormány vizsgálja felül a vegyes – állami és önkormányzati – működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Az egész napos iskoláról szólva úgy fogalmazott, hogy arra nincs szüksége mindenkinek, de a nehézséggel küzdő gyermekeknek fontos. Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs lehetőség. Lázár János végül megismételte, hogy az intézményfenntartásban a kormány decentralizál, az iskolaigazgatókat pedig megerősíti.

Gazdasági intézkedések

Lázár a kiszámíthatóság és a biztonság költségvetéseként jellemezte a kormány 2017-es büdzséjavaslatát. Kifejtette: a nagy arányú adócsökkentés és az alacsony személyi jövedelemadó minden családot érinteni fog. Hosszú évek után az adóbevételek mértéke nagyobb, mint amennyibe az állam működtetése kerül, ezzel együtt pedig számos területen folyamatos béremelést biztosít az állam – mondta a tárcavezető. Hosszú ideje példátlannak nevezte, hogy az uniós támogatások mellett 1600 milliárd forint hazai forrás is rendelkezésre áll fejlesztésekre, ezt egyebek mellett közutak építésére, megújítására, nagyvárosok fejlesztésére és kiemelt állami beruházásokra fordítják.

Közép-Európa legjelentősebb iparipark-beruházását indítja el a kormány – mondta Lázár. 2016-2018 között 150 milliárd forintot szánnak ipari parkok kialakítására, fejlesztésére; a fejlesztési miniszter az idei évre 50 milliárd forint elköltésére kapott felhatalmazást. Lázár János azt mondta, a program a gazdasági növekedés fenntartásának fontos tartópillére lehet, és munkahelyeket teremthet.

Jól járnak a tejtermelők

A hazai tejtermelők megsegítéséről is döntött a kormány, amely vizsgálja a tejimport korlátozásának lehetőségét is. Lázár János a magyarországi tejtermelők nehéz helyzetét egyebek mellett az európai kvóta eltörlésével, az orosz embargóval, a távol-keleti piacok lassabb növekedésével és az élelmiszeripar állapotával magyarázta. Ezért – a már ismert tejáfacsökkentésen felül – a kormány úgy döntött, megsegíti a tejtermelőket, akik így kiemelt állami támogatást kaphatnak. A fejlesztés lehetőségét megnyitják a nagy cégek előtt is – mondta.

Megvizsgálják továbbá, hogy a Magyarországon előállított tej hogyan vihető be a magyar közétkeztetési rendszerbe, ahogyan azt is, hogyan lehet korlátozni a tejimportot, ami minőségi, népegészségügyi kérdés – fejtette ki a miniszter, aki azt ígérte, hogy az importtejet beszállítók, az ezzel kereskedők fokozottabb ellenőrzésekre számíthatnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »