Az Alpok-Duna-Adria adásának beharangozója

Az Alpok-Duna-Adria adásának beharangozója

BUDAPEST. Az Alpok, a Duna és az Adria mentén fekvõ országok közös televíziós mûsorának nyári kínálatát a színek kavalkádja jellemzi: kánikulában, s a borongós idõben egyaránt üdítõ!

Az Alpok-Duna-Adria magazinmûsort minden ország azonos tartalommal, a saját nyelvén készíti el. A félórás adásokat a résztvevõk kéthetenként sugározzák, ezúttal a frissítõ nyári témákon a sor.

Jóllehet, Magyarország kis ország, a minõségi harangöntés tekintetében mégis nagyhatalomnak számít. Gombos Miklós aranykoszorús harangöntõ mester elõdei a 19. század  közepén  Budapesten alapították meg az elsõ üzemüket. A leszármazottak pedig, dacolva a rendszerek és politikai határok változásával, mindmáig fenntartották a híres-neves  mûhelyt.  Kik ezek a  „haranglelkû” emberek, honnan van  a  küldetéstudatuk,  amely  az immár hatodik generációban is megtartja tradícióit?

A harang is hangszer ugyan, de most térjünk át kivételesen „vasból a fakarikára”— a fából készült instrumentumokra. Nap, mint nap olyan hangszerek szólalnak meg világszerte a színházakban és a koncerttermekben, amelyeket Itália északkeleti részén, az osztrák határ közelében lévõ Tarvisio környéki õsrégi erdõségek különleges fáiból készítettek.  Az itt honos vörösfenyõ  igen értékes és kiváló alapanyagul szolgál fõként a húros hangszerek készítõinek. Ezért hívják az egyik környékbeli túraútvonalat „Muzsikáló Erdõnek”.

Szlovéniának csak 46 kilométernyi tengerpartja van, mégis sokan írták be nevüket  a tengerészet történetébe. Egyesek a hajóiparban mások a vitorlássportban alkottak nagyot.

S hogy hol nevelkednek a jövõ bajnokai? A Szlovén TV stábja ellátogatott a legfiatalabb vitorlázók edzésére, akik a legalapvetõbb és legelterjedtebb osztályban, az optimist osztályban tanulják a vitorlázás alapjait.

Szerkesztõ: Sári Zsuzsa

Adás: július 13., csütörtök  (Duna – 7.45)

Ismétlés: aznap (Duna World 15.25)                 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »