Az államháztartás 14,8 milliárd forint többlettel zárt az első két hónapban

Az államháztartás központi alrendszerének 2016. január-februári többlete 14,8 milliárd forint volt – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az államháztartás első két havi végleges adatait, amelyek megegyeznek az előzetes számokkal. Ezen belül a központi költségvetés 63,7 milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 36,3 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 42,2 milliárd forintos szufficittel zártak. 2015. első két hónapjában az államháztartás központi alrendszerének deficitje 310,7 milliárd forintot tett ki. Az államháztartás központi alrendszerének februári hiánya 77,4 milliárd forint volt, amely lényegesen alacsonyabb az előző évi februári, 256,9 milliárd forintos hiánynál.

Az NGM közölte: a két év február végi egyenlegének eltérő alakulásában elsősorban az idei magasabb adóbevételek, valamint a mérsékeltebb uniós kiadások játszottak szerepet. A kedvezőbb adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, személyi jövedelemadó, szociális hozzájárulási adó és járulékbevételek) főként a magasabb bérkiáramlás miatt bekövetkezett befizetésnövekedéseknek, valamint az adófizetési morál javítása érdekében hozott kormányzati intézkedéseknek (például az ekáer, illetve az online pénztárgépek bekötése) köszönhető.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt több mint 15 évet tekintve a központi alrendszer idei február végi egyenlege a legkedvezőbb, korábban az államháztartás központi alrendszere nem zárt pozitív egyenleggel.

 95,9 milliárd társasági adóból, 21,6 milliárd elektronikus útdíjból

A központi alrendszer február végi 2512,6 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 96,8 milliárd forinttal nagyobbak voltak, amelynek hátterében elsősorban a társasági adóból, az általános forgalmi adóból, a személyi jövedelemadóból és a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származó kedvezőbb bevételek állnak.

A társasági adóból az idei év első két hónapjában 95,9 milliárd forint bevétel keletkezett, ami az előző év azonos időszakának adatát 41,4 milliárd forinttal haladta meg. Az előző év azonos időszakához viszonyított jelentős bevételi többlet hátterében a vállalkozások növekvő befizetései állnak, ezt a hatást részben ellensúlyozza a januári kiutalások magas szintje. Az egyéb központosított bevételekből február végéig összesen 58,7 milliárd forint bevétel teljesült, amely az éves előirányzat 15,9 százalékát teszi ki. Ezen belül kiemelendő az elektronikus útdíj 21,6 milliárd forintos tétele.

Az idei év első két hónapjában az általános forgalmi adóból (áfa) 480,9 milliárd forint bevétele volt a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi bevételt 26,3 milliárd forinttal haladta meg.

A befizetések növekedése a belföldi és az import utáni áfabevételnek köszönhető, melyet részben kompenzált a dohánytermékek utáni alacsonyabb befizetés. A belföldi befizetés növekedése jellemzően a kereskedelmi szektorhoz, a feldolgozóiparhoz és a vízellátás szektorhoz köthető, valamint szerepet játszottak a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus utolsó évének meghatározott projektjeihez kapcsolódó elszámolások.

Csökkent a jövedékiadó-bevétel

A jövedéki adóból származó bevétel február végéig 133,3 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 1,9 milliárd forinttal alacsonyabb.

A NGM összegzése szerint az üzemanyagok esetében a befizetések 2016. évi emelkedését az üzemanyag-forgalom növekedése magyarázza. A szeszesitaloknál és egyéb termékeknél a csökkenés oka az előző évi magas bevétel, melyet a népegészségügyi termékadó alkoholtermékekre történő kiterjesztése előtti 2014. év végi készletezésnek a 2015. januári bevételekre gyakorolt hatása eredményezett.

A pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevétel február végéig 38,7 milliárd forintot tett ki, amely az egy évvel korábbi bevételnél 7,2 milliárd forinttal alacsonyabb. A csökkenés hátterében az illetékköteles tranzakciók körét érintő, 2015 januárjában bevezetett jogszabályváltozások állnak.

12,5 milliárddal nőtt az szja-bevétel

A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele az év első két hónapjában 315,9 milliárd forint volt, amely 12,5 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi összegnél. A bázisidőszaktól való eltérés oka a magasabb bérkiáramlás miatti befizetés növekedés, illetve ezzel ellentétes hatású volt az szja-kulcs csökkentése.

A Nyugdíjbiztosítási Alap első két havi bevételeinek 98,8 százaléka a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból származik. Ezen befizetések az előző év azonos időszakához képest 8,3 milliárd forinttal magasabbak voltak. A túlteljesülés oka a vártnál magasabb bérkiáramlás volt.

Az Egészségbiztosítási Alap esetében a szociális hozzájárulási adóból és járulékokból (munkáltatói és biztosítotti egészségbiztosítási járulék) származó január-februári bevétel az alap összes bevételének 58,5 százalékát tette ki. Az egészségügyi hozzájárulás kéthavi bevétele 38,1 milliárd forintot tett ki, amely 3,9 milliárd forintos növekedést jelentett az előző évhez képest. Az Egészségbiztosítási Alapnál egyéb járulékokból és hozzájárulásokból az első két hónapban 8,6 milliárd forint bevétel keletkezett, amely 0,7 milliárd forinttal haladta meg a bázisidőszak összegét. 2016. január 1-jétől a nem biztosítottak, valamint a kiegészítő tevékenységet folytatók egészségügyi szolgáltatási járuléka 7050 Ft/fő/hó összegre nőtt.

Az államháztartás legkedvezőbb adata az idei első két havi mutató

A magyar államháztartás legkedvezőbb adata az idei első két havi mutató az elmúlt másfél évtizedet nézve – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatorna délelőtti hírfolyamában.

Banai Péter Benő, kommentálva az államháztartás idei első két havi végleges adatait, felhívta a figyelmet arra: az államháztartás adatai jellemzően jelentős hiányt szoktak mutatni ebben az időszakban, most azonban mintegy 15 milliárd forintos többletet mutatott a költségvetési gazdálkodás.

Hozzátette: erre a válasz alapvetően a magyar reálgazdaság folyamataiban keresendő. Példaként hozta fel, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a múlt héten tette közzé, hogy tavaly 110 ezerrel nőtt az országban a foglalkoztatottak száma, ez év januárjában pedig 6,4 százalék volt a reálbér-növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Kifejtette: ha a gazdaság jól teljesít, a gazdaság növekszik, a foglalkoztatottak száma emelkedik, és a reálbérek szintén nőnek, ez azt jelenti, hogy többen fizetnek adót a költségvetésbe, mert van munkájuk. Így az emberek többet tudnak vásárolni, és ezáltal a fogyasztási jellegű adókból is több folyik be a költségvetésbe – mondta. Így a költségvetés főbb bevételeinél, mint például az általános forgalmi adó (áfa) esetében, továbbá a foglalkoztatáshoz köthető adóknál, például a személyi jövedelemadónál (szja), járulékoknál, de a társaságok befizetéseinél is érdemben nagyobb bevételek keletkeztek – elemezte az NGM államtitkára.

2016 jó bázis lehet

Az idei év adatai és az NGM előrejelzése is azt mutatják, hogy 2016 jó bázis lehet a 2017-es költségvetés tervezéséhez – húzta alá az államtitkár. Hozzáfűzte: így, ha az állam bevételei a tervek szerint, vagy a felett alakulnak, akkor egy érdemi gazdasági növekedés segít a kitűzött gazdasági célok, például a nullás költségvetési egyenleg elérésében. Az államháztartás hiánya, és az államadósság az elmúlt években folyamatosan csökkenő tendenciát mutatott, így várhatóan ez a tendencia 2017-ben és a későbbi években is folytatódik – elemezte.

A jövő évi költségvetési törvényjavaslat, amelynek tervezési munkái gyors ütemben folynak, a tavaszi ülésszakon az Országgyűlés elé kerül – mondta Banai Péter Benő.
Elmondta: a kedvező reálgazdasági adatok dominálnak a magyar gazdaságban, az adóbevételek jól alakulnak, és az állam kiadásait tekintve is összességében fegyelmezett gazdálkodás tapasztalható. Ennek alapján az várható, hogy az állam az előzetesen kitűzött hiánycélt 2016-ban is teljesíteni tudja, és ezért az államadósság is csökkenhet az idén – emelte ki Banai Péter Benő.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »