Az alkoholfogyasztás törvényi korlátozását sürgetik kutatók

Az alkoholfogyasztással kapcsolatos törvények szigorítását sürgetik melbourne-i kutatók egy friss felmérés adataira hivatkozva, amely szerint éjfél után drámaian megnő a városban az erősen ittas emberek száma.

A tanulmányt a melbourne-i LaTrobe és Deakin Egyetem kutatói készítették. Felmérésük szerint éjfél után óránként ugrásszerűen nő a részegek száma a melbourne-i szórakozóhelyeken.

A kutatók inkognitóban mérték fel a helyzetet a nagyváros 62 bárjában az ittasság jeleit figyelve. A kásás beszédű, agresszív, dülöngélő és bútoroknak ütköző vendégeket keresték.

Éjszakai korlátozást várnak

Peter Miller professzor, a tanulmány társszerzője, a Deakin Egyetem tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy a kutatás eredményei mindenképpen indokolnák az alkoholfogyasztás korlátozását. Éjfél után minden órában 11 százalékkal nő az erősen ittas személyek száma – mondta el a professzor hétfőn, és arra utalt, hogy az alkoholforgalmazás éjszakai korlátozása megoldást jelenthetne erre a problémára.

Az utolsó pohár

Sydney-ben 2014 februárjában vezettek be korlátozást, amely érintette a kocsmák és klubok éjfél utáni nyitva tartását, korlátozta az égetett szeszes italok éjfél utáni forgalmazását, és hajnali három óráig engedélyezte „az utolsó pohár” ital felszolgálását.

Miller szerint a sydney-i szabályozás „nagyon sikeres volt”, amit az is jelez, hogy jelentősen csökkent az ittasság miatti életveszélyes sérülések száma.

Marlene Kairouz, Victoria állam szeszes italok és szerencsejátékok szabályozásért is felelős minisztere ugyanakkor kijelentette, hogy a hatályos alkoholforgalmi törvények hatékony ellenőrzése elegendő, nincs szükség a sydney-ihez hasonló „alkoholtilalom” bevezetésére.

Identitás

Úgy vélte, egy ilyen törvénynek katasztrofális hatása lenne a város társadalmi és kulturális identitására. Mint mondta, azon fáradoznak, hogy Melbourne továbbra is napi 24 órában élő város legyen, és ellenőrökkel biztosítják, hogy a szeszesital-forgalmazók betartsák a szabályokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »