Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje Salah Abdeslam azonnali kiadatását kéri Franciaországnak

Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjának azonnali kiadását kérte Franciaország számára az áldozatok családjainak ügyvédje pénteken. Európa legkeresettebb bűnözőjét Brüsszelben tartóztatták le.

Magyar Menedék - Badiny

“Az ügyfeleim üdvözölték, hogy Salah Abdeslamot élve fogták el” – mondta Samia Maktouf a BFM hírtelevízióban.

“Mások még szökésben vannak, de ez jó hír, a Franciaország és Belgium közötti együttműködés kiváló példája” – tette hozzá az ügyvéd, aki jelezte, hogy ügyfelei nevében a férfi azonnali kiadatását kéri Franciaországnak, mert “Salah Abdeslamnak felelnie kell tetteiért”.

Georges Fenech, annak a francia parlamenti vizsgálóbizottságnak az elnöke, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okát keresi, úgy vélte a hírtelevízióban, hogy a fő gyanúsított elfogása “erős jelzés” és “kudarc az Iszlám Államnak, valamint a terroristáknak, akik általában mártírként halnak meg”.

A jobboldali Köztársaságiak képviselője szerint a letartóztatás “hatalmas hír az áldozatok hozzátartozói számára, akik mostantól tudhatják, hogy lesz per”.

Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A 26 éves férfit a rendőri akcióban a lábán meglőtték.

A Le Monde című napilap szerint Salah Abdeslam a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizetbe vétel után először várhatóan egy belga bíró elé kerül, aki ismerteti vele a belgiumi lövöldözésekkel kapcsolatos vádakat. Ezt követően a belga hatóságok az uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan nagyon gyorsan kiadják Franciaországnak. Ehhez azonban a gyanúsítottnak is hozzá kell járulnia, ellenkező esetben hetekig is eltarthat a kiadatási eljárás.

Párizsban Salah Abdeslam egy olyan különleges esküdtszék elé kerülhet, amelynek tagjai kizárólag bírók. A lap igazságügyi újságírója szerint a feltételezett terrorista életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »