Az aktív kikapcsolódás Szférája a Forgatagon

Az aktív kikapcsolódás Szférája a Forgatagon

Kiállításokkal, koncertekkel, filmekkel, mozgásszínházzal, műhelyfoglalkozásokkal várja péntektől az érdeklődőket az egykori marosvásárhelyi vendéglő, az Aranykakas kertjében nyíló Szféra kortárs művészetek tere.

szfera_11_or_b

A 4. Vásárhelyi Forgatag keretében nyitja meg kapuit péntek délután 4 órakor a Szféra kortárs művészetek tere. A kiálításoknak, koncerteknek, filmvetítéseknek, előadásoknak az egykori marosvásárhelyi vendéglő, az Aranykakas kertje ad helyet, az esti buliknak pedig a Sörház (Sinaia) utcai Bunker.

Péntek délután 4 órakor az Aranykakas kertjében műhelyfoglalkozás kezdődik: a telefonnal való fotózást, videózást tanulhatják ki az érdeklődők. Délután 5 órától koncertre várják a vásárhelyieket, fellép az Iszlai live szett (Kolozsvár), 6-tól pedig az Erdélyi Slam Poetry Bajnokság országos döntője következik. Erre az eseményre öt városi selejtező legjobbjai érkeznek, hogy összemérjék tudásukat. A döntő a slam versenyszabályai szerint zajlik, a helyszínen már nem lehet csatlakozni a versenyhez, ott már csak a selejtezők valamelyikén továbbjutott ifjú slammereké a színpad. A döntőre Kolozsvárról, Nagyváradról, Székelyudvarhelyről, Sepsiszentgyörgyről és Marosvásárhelyről érkeznek a fiatal tehetségek. Este 8-tól a Koszika and the Hotshots koncertezik.

Erdélyi rövidfilmeket vetítenek

Fél 11-kor kezdődik a Szféra Cyrcus – mozgásszínházi per­formansz, az András Lóránt társulat bemutatója, fél 12-től pedig koncertek kezdődnek a Bunker kocsmában. Szombat délelőtt 11-től a SHORTcuts – erdélyi rövid­filmmaraton veszi kezdetét az Aranykakas kertjében. A szervezők szerint szép lassan Erdélyben is megalapozza magát a profi filmkészítés. Workshopok, táborok, egyetemi képzések keretében rengeteg színvonalas, kreatív, vicces rövidfilm készül (élőszereplős és animációs egyaránt), ezekből válogattak és mutatnak be Szabó R. Ádám és Németh Szabolcs Előd filmkritikusok.

Ugyancsak 11-kor indul a Kreatív kerámiaműhely – amely nagyszerű lehetőség ajándékok készítésére, a fazekasság apró trükkjeinek a megismerésére a Marosvásárhelyi Örmény–Magyar Kulturális Egyesület szervezésében. A Vinterio Furniture – Outdoor bútor-újrahasznosító műhellyel is 11 órától kezdődően lehet ismerkedni, régi bútordarabok átfestését, megújítását végezni, ötleteket ellesni. Délután 2 és 4 óra között az elektronikus zenéé a főszerep, 3 és 5 óra között pedig Ruszuly Ervin koreográfus tart műhelygyakorlatot Cirkuszra fel címmel.

Délután 4 órakor több program is kezdődik: Kamasznak lenni címmel workshopot tartanak, a fiatal zenészek a Bolyai zenekörrel csiszolhatják gitártudásukat, lesz közös éneklés is, a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat pedig AnyaLátó című tematikus lapszámát mutatja be. Délután 5-kor a Lektor Kiadó könyvbemutatójára kerül sor, 6-kor a temesvári Brum, 8-tól a budapesti Fixi 4 koncertezik. Este fél 11-kor a Bunker­ben mozgásszínházi performansz lesz látható az András Lóránt társulattól, majd koncertek következnek.

Vasárnapra is készülnek

Vasárnap délelőtt 11-kor nyílik a Szféra. Folytatódik a rövid­filmmaraton, lesz performansz, workshop, kerámiaműhely, valamint bútor-újrahasznosító műhely. Délután 2-től elektronikus zene, táncelőadás, valamint fotó- és videoworkshop várja az érdeklődőket. Délután 3 és 5 óra között Cirkuszra fel workshop, 4 órától Épp testben címmel felolvasószínházra várják az érdeklődőket. Ugyancsak 4-től gitár- és énekműhely kezdődik. 5 órakor fellép a Moonfellas (Marosvásárhely), 6 órától a FUNKorporation (Kolozsvár, Marosvásárhely), 8-tól a Riddim Colony (Budapest). Az állandó kiállítások között látható lesz ez alatt a három nap alatt Korodi Eszter Anya nélkül/Anyával című egyéni kiállítása.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »