Az akasztói kóborkutyák is pörköltet esznek, ha beválik Stadler József terve

Az akasztói kóborkutyák is pörköltet esznek, ha beválik Stadler József terve

Akasztóra is elért az országot uraló stadionláz. No nem állami milliárdokat kap az alföldi település, hanem Stadler József, a kilencvenes évek legendás üzletembere és futballklub-tulajdonosa tervezi, hogy újranyitja azt az elgazosodott, lassan szétporladó létesítményt, ahol hat éve járt legutóbb. A halálból visszatérő vállalkozó jelenleg ugyan egy szövetkezeti lakásban lakik, de nagyratörő terveket szövöget.

Az akasztói Bogi vendéglőben egy lány áll a pult mögött, és ábrándosan nézi az utcát. Nem a kinti látvány – egy pocsolyában álló kóbor kutya – hatására kalandozik el a tekintete, hanem a nosztalgiától.

– Nagy élet volt itt – mondja csillogó szemmel, amikor megkérdezzük, miként teltek itt a kilencvenes évek, amikor működött az akkor még ötezres faluban az NB I-es labdarúgóklub, a Stadler FC. Most azért látogattunk el a ma már csupán háromezer-ötszáz lelket számláló alföldi településre, mert Stadler József, a helyiek Józsi bácsija azt tervezi, hogy újranyitja a stadiont. A minap jelentette be közösségi oldalán a legismertebb akasztói lakos, hogy visszavásárolta a stadiont a Stadler-alapítvány részére.

http://mno.hu/

– Most arra hajolt rá Józsi bácsi, hogy edzőtáborokat meg gálameccseket szervez. Ebben lehet fantázia – mondja a lány, majd csak mosolyog, amikor arról érdeklődünk, mi volt minden akasztói Józsi bácsijának a trükkje. Hogyan sikerült telt házas meccseket varázsolnia és munkahelyeket teremtenie a semmi közepére az olajszőkítés, a téeszek feloszlatása és a rablóprivatizáció fénykorában?

– Azt csak ő tudja. Kérdezzétek őt – mondja a lány, és mosolyog tovább.

Így is teszünk, de az érintettre várnunk kell.

– Kicsit kések, tárgyalásom van, aztán pénzügyeket intézek – mondja a telefonba Stadler József, akire új lakása előtt várakozunk. Az üzletember ugyanis már rég nem a sportlétesítményben él, legutóbbi szabadulása után költözött be egy almazöldre festett szövetkezeti lakásba. A sötét folyosó fala lambériázott, a padló mettlachi, a juhászból lett milliomos lakása alatt pedig cukrászüzem működik.

http://mno.hu/

De mire megsajnálnánk a sivár körülmények miatt, egyszer csak mellettünk terem a semmiből, hóna alatt iratköteg, kigombolt inge alatt látszik a fityegő aranykereszt, a szíve feletti kabátzsebben pedig ott az elmaradhatatlan, aranyszínű mobiltelefon.

– Bírósági vagy üzleti tárgyalás volt? – kérdezzük a lépcsőházban a lakás felé haladva.

– Üzleti, természetesen – mondja büszkén a vállalkozó, aki kétszobás lakása tárgyalójában ültet le minket. Az előtér hálóként és konyhaként is funkcionál, a tárgyaló pedig egyszerre raktár és termékbemutató terem. A két hosszú asztalon sorakoznak a Stadler-könyvek, a cirill betűs címkéjű sörök, a földön pedig befőttesüvegben különféle savanyúságok. Az egyik asztal végén úgy fél méter hosszan gyógyszeres dobozok hevernek.

– Azokat is árulja?

– Nem, a fene vigye el, azokat be kell szednem! – mondja fintorogva, de azért nevetve Stadler. Amikor viszont szóba hozzuk a stadion visszavásárlását, már semmi mást nem látni a tekintetében, csak bizakodást és céltudatosságot.

http://mno.hu/

– Ki kell fizetni az utolsó pezetát is, és akkor végleg a Stadler-alapítványé lehet a stadion – mondja.

Hírdetés

– Hogy lesz meg a pénz?

– Egyrészt eladom azt a területet, amelyen a solti ruhaboltom állt. Áruházat, szállodát álmodtam ide, de most a stadion fontosabb, minden bevétel oda megy majd.

– Csődbe ment a ruhaüzlet?

– Bizony, egy nő átvágott vele. Még ha fiatal lett volna, meg is tudnám bocsátani neki, de ez így bizony nagyon drága volt – mondja a szebbik nem nagy barátjaként is ismert üzletember, arcán fültől fülig terjedő, széles mosollyal.

– Ez még nem minden – mutat maga mögé a földre, ahol a savanyúsággal töltött befőttesüvegek sorakoznak. Elmondja, hogy rajtuk azért nincs még címke, mert a levédett Stadler márkanév alatt fogja értékesíteni őket. Hogy a nevével elválaszthatatlanul összenőtt orosz és ukrán piacra szánja-e őket, arra egy újabb mosoly a válasz.

– Korai erről még beszélni, legyen elég, hogy zömükben hazai termékeket értékesítek majd. Lesz Stadler vodka, Stadler bor és valamilyen női ital is, mert sok a rajongó hölgy. Majd hozzáfűzi, hogy várja azon borászatok jelentkezését, amelyek együttműködnének vele. Ekkor panaszolja el, kicsit bántja, hogy mindenki csak juhászból lett focimilliomosként emlegeti.

– Azt kevesen tudják, hogy taknyos gyerekként kóstolás alapján én már bort szállítottam Svájcba, és semmit sem küldtek vissza, pedig ők kemény üzleti partnerek.

– Sőt nem is rabolták el – utalunk arra a sztorira, hogy 1994-ben állítólag csecsen bűnözők rabolták el váltságdíj reményében. Stadler azonban elengedi a füle mellett megjegyzésünket. Inkább a stadionról beszél: húsz bográcsban fő majd a birkapörkölt, ami pedig megmarad, azt az akasztói kóbor kutyák eszik majd egy hétig – tervezi, s kihúzza magát.

Aztán a börtönévekre tereljük a szót.

– Nagyon sokat szenvedtem – idézi fel rossz emlékeit. Cukorbetegség gyötri, de a hasnyálmirigyével is súlyos gondjai voltak. Állítja, olykor napokig hagyták feküdni a saját verejtékében, aztán előfordult vele az is, hogy hat kórház is lemondott róla, hiába hurcolta őt két napon keresztül a mentő. Végül minden mindegy alapon belement, hogy végrehajtsanak rajta egy többórás műtétet. Csodák csodája, sikerült.

– Azóta minden nap ajándék – mondja Stadler, aki valamennyi ajándék napot arra fordítja, hogy újra megnyithassa a stadiont, és oda visszaköltözhessen. Ott akar meghalni, ahogyan azt az egyik bulvárlapnak nyilatkozta, ám az újság azt már nem írta le, amit a vállalkozó hozzátett: negyven év múlva…

Kigyalogolunk a stadionhoz. Közben megkérdezzük, honnan jött a labdarúgás iránti szeretete. Kiderül, hogy első emléke a londoni 6:3 1953-ból, amelyet szüleivel és testvérével a miklai rabgazdaság kultúrházának rádióján hallgatott.

– Meglehetősen sorsszerű a helyszín – jegyezzük meg, de Stadler csak együtt hallgat a csendes, erdős tájjal. Még nagyobb életet szeretne hozni a faluba, mint ami a kilencvenes években volt itt, mondja immár az elgazosodott, lassan szétporladó létesítmény árnyékában.

Rákérdezünk, miként lehetséges az, hogy a már lerobbant stadion egyik utolsó rendezvénye egy gárdaavató volt. Ám Stadler nem felel, politikáról semmit nem akar mondani. Csak annyit, hogy a „mostaniak nem ártottak, úgyhogy ki lehet találni, kik csuktak be”. Azt még azért elmeséli, két párt is megkereste, hogy legyen a jelöltjük vagy legalább a tanácsadójuk, de hát sajnos el van tiltva a közügyektől. Mindenesetre biztos benne, hogy bárkinek megháromszorozná a szavazatait, és bármelyik vállalkozás forgalmát megduplázná fél év alatt. Éppen ezért csak a vállalkozók félnek a visszatérésétől.

http://mno.hu/

– Az itteni emberek szeretnek – mondja búcsúzóul.

A Bika kocsmában és környékén ez így is van. Egymás szavába vágva mesélik az emberek, mennyit dolgoztak Józsi bácsi hívó szavára, hogy nyolc hónap alatt felépülhessen a stadion, amelyben nem volt ritka a tíz-húsz ezer szurkoló sem.

– Most meg lasszóval szedik össze az embereket Felcsútra a Videoton meccseire, de van egy különbség: Józsi a saját pénzéből csinált ide mindent – jegyzi meg az egyik törzsvendég.

Ártatlanságáról is meg vannak győződve, csak egyvalaki jegyzi meg némi hallgatás és fröccsözés után, hogy „ha csinált is valamit, azt már rég leülte”.

– Elővette őt az állam bácsi. A semmiért – kontrázik egy újabb betérő. De nem kell hozzá sok, hogy témát és persze évtizedet váltsunk. Miközben a kifüggesztett Fradi- és Stadler-csapatképeket nézegetjük, a csapos elmeséli, hogy nála ették a halászlevet és a birkapörköltet a zöld-fehér ultrák vezérei, akiktől Stadler csak annyit kért, hogy ne legyen balhé – nem is volt. Ott rotyogtak a lelátók alatt a bográcsok…

Hogy sikerül-e véghez vinnie a terveit Józsi bácsinak, arra csak óvatos, de azért reménykedő biccentések érkeznek.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »