Az agglomerációban tömegével nőhetnek ki új házak a földből

A budapesti ingatlanárak eléggé elszálltak, így az idei év első három hónapjában rengetegen keresnek lakást az agglomerációban. A csok nyújtotta lehetőség miatt sok család kifejezetten építési telkekre vadászik, egyes településeken emiatt jelentősen megdrágultak a parcellák.

A családi otthonteremtési kedvezményt érintő februári jogszabályváltozások, az új építésű ingatlanok áfájának csökkentése és az adó-visszatérítési támogatás lehetőségnek, illetve a budapesti ingatlanárak nagymértékű emelkedésének köszönhetően 2016 első negyedévében jelentősen megnőtt az érdeklődés az agglomerációban található ingatlanok, azon belül is az építési telkek iránt – derül ki a City Cartel ingatlanközvetítő hálózat közleményéből.

A telkek Budakeszin, Szentendrén és Dunakeszin a legkapósabbak, de népszerű minden olyan agglomerációs település, amely a fővároshoz közel, 20 kilométeres távolságon belüli van. Az elérhető tömegközlekedési lehetőségek szintén sokat nyomnak a latban, a főváros könnyű és gyors megközelíthetősége ezekkel is kulcsfontosságú. Emiatt történhetett meg az, hogy az Esztergom-Budapest vasútvonal megépítésének köszönhetően az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az olyan Budához közelebb eső települések iránt, mint Üröm, Solymár, Pilisvörösvár vagy Piliscsaba.

Hatalmasak az árkülönbségek

A City Cartel adatai alapján a budai agglomerációban található építési telkek négyzetméterára jelenleg 8-15 ezer forint között mozog. A népszerűbb települések esetén az árak az átlagosnál magasabbak, így például Budakeszin 15-20 ezer forintos négyzetméteráron lehet ilyesmit venni, míg Pilisvörösváron már 8-12 ezer forintért kapni egy négyzetméternyi parcellát.

Az agglomerációban ingatlant keresők túlnyomó többsége a családi otthonteremtési kedvezmény jelentette támogatással szeretne élni, viszont mivel az telekvásárlásra nem fordítható, többségük inkább olcsóbb földdarabra vadászik. A 10 milliósnál alacsonyabb áron kínált parcellák mindenképpen előnyt élveznek, de a legnagyobb kereslet a 3-5 millió forintért megvehető, 600-800 négyzetméteres telkekre van. A telekvásárláshoz szükséges önerőt a vásárlók jellemzően megtakarításaikból fedezik.

Vajnági Pál, a City Cartel Csoport ügyvezetője úgy véli, hogy az építkezni kívánó családok jelentette keresletnövekedés az agglomerációs ingatlanpiacon, annak is a felkapottabb területein rövidtávon mindenképp az építési telkek drágulását eredményezheti.

A telekárakat egyébként már a vidéki megyeszékhelyeken is erősen fölverte az, hogy a családi házra vágyóknak sokszor építőipari cégekkel kell versengeniük  parcellákért.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »