Az afgánokat hamarosan visszapasszolhatjuk hazájukba

MTI nyomán

Az illegális migráció kezelése érdekében afgán menekültek visszafogadásáról szóló egyezményt között az Európai Unió Afganisztánnal – írta közleményében az Európai Bizottság hétfőn.

A paktum értelmében pénzügyi támogatás fejében Afganisztán vállalja, hogy az unióval közösen megakadályozza az illegális migrációt és visszafogadja az Európába vándorolt, nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait.

A megállapodás részleteinek kidolgozása a kedden és szerdán Brüsszelben ülésező uniós külügyminiszterek feladata lesz nemzetközi normák figyelembevétele mellett – tették hozzá.

Kedden és szerdán EU-Afganisztán konferenciát tart az Európai Tanács az uniós tagországok külügyminisztereinek és szakdiplomatáinak részvételével Brüsszelben.

A tanácskozáson részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A konferencia témája a migrációs válság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

A visszaszállított menekültek miatt külön repteret építenek majd Kabul mellett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »