Az adventi időszak veszélyeire hívták fel a figyelmet

Az adventi időszak veszélyeire hívták fel a figyelmet

Felgyújtottak egy szobát a katasztrófavédők Budapest belvárosában, hogy bemutatóval hívják fel a figyelmet az adventi időszak veszélyeire. Minden hatodik tűzeset ugyanis ilyenkor történik.

Egy karácsonyi dekorációval feldíszített lakás kapott lángra Budapest belvárosába, de ez csak gyakorlat volt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az adventi időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet. Egy őrizetlenül hagyott adventi gyertyától akár tíz percen belül egy lakás. Ekkor már csak a tűzoltók segítségével lehet megmenekülni.

„A legfontosabb talán az, ha meggyújtjuk gyertyát, legyen ez adventi koszorún, vagy magán a fenyőfán is, akkor mindig ott kell maradni, nem csak úgy hagyni egy őrizetlen szobában, ahol nincs felügyelet. Nem vesszük észre, ha az eldől és meggyújtja a környezetét” – emelte ki Bérczi László, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője.

A tűzesetek fele egy másik helyiségben, a konyhában történik. A szakember szerint sokan vízzel próbálják oltani az olaj okozta tüzet, ez viszont tovább táplálja a lángokat. „A tűzesetek számát ebben az időszakban 1000-nél is többre tudjuk meghatározni. A keletkezési minden második esetben a konyhában történik” – tette hozzá Bérczi László.

Az adventi koszorú és fenyőfa okozta tűzesetek száma folyamatosan csökken az utóbbi években. Tavaly harminchat ilyen esetet regisztráltak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »