Az Ab-n bukhat meg az EU-s kvótarendszer

Az Alkotmánybíróság vizsgálhatja, hogy az Európai Unió közös hatáskörgyakorlása sérti-e az emberi méltóságot, más alapvető jogot, vagy Magyarország szuverenitását, illetve történeti alkotmányán alapuló önazonosságát. Az Ab erről szóló határozatát szerdán tette közzé a honlapján. Vizsgálni fogják a menekültek tömeges áthelyezését lehetővé tevő uniós kvótarendszert is, amelyet még Székely László, az alapvető jogok biztosa kezdeményezett tavaly decemberben.

Az Alkotmánybíróság az MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint a közösen gyakorolt hatáskörökön túlterjeszkedő uniós jogi aktusok kapcsán feltett kérdéshez kapcsolódóan az Ab két fő korlátot állapított meg: a közös hatáskörgyakorlás egyrészt nem sértheti Magyarország szuverenitását, másrészt nem járhat az alkotmányos önazonosság sérelmével.

A franciák és a csehek sem kérnek a kvótából

Sem Csehország, sem Franciaország nem támogatja a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótákat – idézi Milos Zeman cseh államfőt, az MTI, aki szerdán Prágában tárgyalt Francois Hollande francia elnökkel. 

„Méltó megoldást kell találnunk minden menekült számára, és ellenőriznünk kell a migrációt. Meg kell győznünk Európa minden polgárát, hogy képesek vagyunk megvédeni őket” – jelentette ki Hollande. A francia elnök szerint a menekültügy kezelésében Európának világos szabályokat kell megfogalmaznia, amelyekkel senkinek sem szabad visszaélnie.

Zeman azt mondta, hogy Hollande arról biztosította: Franciaország nem támogatja a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztását az uniós tagállamok között.

„A migráció problémájának megoldásában egyetértés volt köztünk. Nagyra értékelem Franciaország álláspontját, miszerint ellenzi a kvótákat” – hangsúlyozta a cseh elnök a sajtóértekezleten. „Egyetértettünk abban is, hogy hatékonyabban kell védenünk az EU külső határait” – tette hozzá a cseh elnök.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »