Az Ab-hez fordul a fideszes, ha ezt teszi a kormány

Az Ab-hez fordul a fideszes, ha ezt teszi a kormány

Alkotmánybírósághoz fordul a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének fideszes elnöke, ha a kormány gyámság alá vonja az önkormányzatokat.

A kormánypárti javaslat szerint egyetlen informatikai rendszeren lennének a települések pénzügyei. A terv tulajdonképpen központosítaná a feladat ellátását, az indoklás szerint ugyanis nem csökkent az önkormányzatok korrupciós és eladósodási hajlama.

„Itt a kérdés az, hogy 2020 után milyen politikai hatalmak jutnak be a parlamentbe és mit gondolnak arról. Talán, mivel az alkotmány tartalmazza az önkormányzati alapjogokat, ezért, gondolom, nem merik megcsinálni. Annak ellenére, hogy jelezzük, hogy ez kétharmados törvény, az önkormányzati törvényt módosítani kell hozzá. Azt mondták a Belügyminisztériumban, hogy szerintük nem, ezt feles törvényben meg lehet oldani, de én azt gondolom, hogy nekünk ezek után nem lesz más választásunk, mint az Alkotmánybírósághoz fordulni, hogyha feles törvénnyel próbálják az önkormányzati törvényeket módosítani” – mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »