Autótilalom jöhet a folyó mindkét partján

Autótilalom jöhet a folyó mindkét partján

A Szajna mindkét partjáról kitiltják az autókat, miután a szocialista városvezetés a tervek szerint a levegőszennyezés csökkentése céljából közparkká alakítja a folyó jobb partját.

Dugók jellemzik a Szajna környékét Párizsban, nyárra ugyanis lezárják a rakpart egy részét a tengerparti hangulatot is idéző Párizsi Plázs miatt. A népszerűvé vált újítást az idén a jó idő miatt szeptember elejéig meghosszabbították. Viszont a polgármester tervei szerint a kocsikat végleg kitiltják a folyó mindkét partjáról, a 60-as években épült autóutat pedig parkosítanák.

Sok autós ellenzi az ötletet, szerintük az ideiglenes lezárás előtt is nehezen lehetett járni a városban, mert egyre több az autó az utakon. „Már eddig is elég sok dugó volt. Ha mindkét partot lezárják, az csak még rosszabbá teszi a helyzetet. Nem tudom, miért akarja ezt a polgármester” – fogalmazott egy párizsi taxis. Az egyik városi futónak nagyon is tetszik a változtatás. „Hogy miért? Mert szerintem minél kevesebb autó van a városban, annál jobb. A tömegközlekedést kell fejleszteni” – vélekedett.

Párizs vezetése azonban kitart a Szajna-parti autótilalom mellett. Sikernek vélik, hogy a bal partot már lezárták – évente kétmillió vendéget vonzanak az itt létesített kávézók, bárok. „Amikor a folyó jobb partját átadtuk a gyalogosforgalomnak, az motivált bennünket, hogy ezt a varázslatos közteret, amely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, visszaadjuk a párizsiaknak és azoknak, akik szeretik a várost. Nagyon fontos Párizsnak, hogy összekapcsolják a folyóval, mert a Szajna virágoztatja fel a várost, mi pedig új céllal akarjuk megtölteni ezt a részt” – mondja a francia főváros közlekedéséért felelős polgármester-helyettes. A párizsi hatóságok szerint az itt élő emberek egészsége a legfontosabb.

Az Európai Bizottság becslése szerint a szennyezett levegő évente 42 ezer ember haláláért felelős Franciaországban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »