Autósok, figyelem: a parlament az autók regisztrációs díjának változtatására készül

A parlament hamarosan megtárgyalja a kormány jármű-regisztrációs díjáról szóló javaslatát, ami nagy változásokat hoz a autótulajdonosok mintegy harmadának. Ha átmegy a parlamenten a módosítás, akkor a jövőben nem csak a teljesítmény, de a gépkocsi kora is mérvadó lesz.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány megváltoztatná az autók regisztrációs díjait egy törvénymódosítással. A júliusban még csak tárcaközi egyeztetésen lévő javaslatot hamarosan a parlament is tárgyalja, és jelenlegi formájában akár el is fogadhatja.

 

Az eredeti intézkedés egyes autókategóriák regisztrációs adóját az eddigihez képest akár 3300 euróval is megnövelte volna. Az parlament elé kerülő változat ennél némileg mérsékeltebb. Nagy újítás azonban, hogy a már egyszer regisztrált járművek nyilvántartásba-vételének ára is változhat, attól függően milyen idős autóról van szó.

 

Teljesítmény és kor

 

Az illeték nagyságának változása minden 80 kW-osnál nagyobb gépjárműre érvényes. A javaslat szerzői szerint az autótulajdonosok 67 százalékát nem érinti változás (számukra megmarad az eddigi 33 eurós illeték), ők azok, akik 80 kW-nál gyengébb teljesítményű autóval rendelkeznek, 16 százalékuk számára azonban nő, 17 százalékuk számára pedig csökken a regisztrációs díj.

 

Szorzók az autó kora alapján, Körkép.sk/kl

 

Persze, mindez függ az autó korától is. Egy 85 kW-os autó nyilvántartásba vétele (amennyiben nem idősebb 1 évnél) az új intézkedés szerint tehát 90 euróba fog kerülni, egy 110 kW-os járműé 260 euróba. Más a helyzet egy ugyanilyen teljesítményű, de 5 éves autónál, ahol az illeték már csak 34,20 euró környékén mozog.

 

De ha egy második évét taposó 110 kW-os autóra tehetnénk szert, amit egyszer már regisztráltak Szlovákiában, a jelenlegi 33 euró helyett a módosítás elfogadása után 213 eurót kellene fizetnünk.

 

Hogy az autó kora miatt mennyit kell levonni az regisztrációs adó nagyságából, azt az alábbi táblázatban látható koefficiensek mutatják meg.

 

176 kW felett ráfizetnek

 

Azok, akik 176 kW feletti teljesítményű gépkocsit vásárolnának a jövőben, azok számítsanak rá, hogy jobban ki kell nyitniuk a pénztárcájukat, mint eddig. Az ő esetükben legalább 200 euróval nő a regisztrációs díj, és a 254 kW feletti új autóknál már több mint 900 euróval kell többet fizetniük.

 

A zöld sávos értékek szerint jobban jár az autótulajdonos, a piros sávos értékek viszont drágulást jeleznek, Körkép.sk/kl

 

 

 

Az előző példával összehasonlítva: egy 260 kW-os, öt éves gépkocsi regisztrációja „csak” 1482 euróba kerülne, míg egy újé 3900 euróba.

 

Néhány példa:

 

példa: Tegyük fel, hogy Ön vásárol egy BMW X6-os modellt 30d-s motorral. A jelenlegi díjszabás szerint az autó 190 kW-os teljesítménye miatt regisztrációs adóként 1697 eurót kellene befizetnie. Az új szabályozás szerint már 1900 eurót.

 

példa: Tegyük fel, hogy szeretne venni egy három éves Subaru WRX STI-t, aminek névleges teljesítménye 228 kW, és már regisztrálták Szlovákiában. Jelenleg 33 eurót fizetne be regisztrációs adóként, de az új díjszabás és a három éves autókra vonatkozó koefficiens alapján az adó 2300 x 0,56 = 1288 euró lenne, ami gyakorlatilag 1255 eurós ráfizetést jelent.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: manmagazin.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »