Autóipar: rekordot hozhat az idei év?

Az elmúlt 25 évben óriási növekedést mutatott fel a világ autóipara, és 2016 új rekordot hozhat: elsőként lépheti át a 100 milliós határt a világpiac. Magyarországon az európai 9 százaléknál is gyorsabban, 13,4 százalékkal növekedtek az eladások tavaly, és idén is hasonló dinamikát várnak a piac szereplői – írja közleményben a RentaSystem Zrt. Úgy vélik, a növekedés motorja a céges operatív lízing volt.

2012-ben összesen 107 ezer jármű került a hazai járműparkba, a fele új, a másik fele használt. Idén már a 200 ezret is elérheti ez az érték, de már csak 38 százalék lesz új, 62 százalék külföldi használtautó lesz. A hazai újautópiac a Datahouse adatai szerint tavaly 13,4 százalékkal nőtt, de az új autókra kötött finanszírozási szerződések száma (a flották nélkül) 26 százalékkal. Az autófinanszírozások esetében míg 2007-ben a hitelek aránya közel 90 százalék volt, addig 2015-ben már csak 10 százalék alatti. A lízingszerződések 74 százalékát azonban cégek kötik, a flotta finanszírozáson belül pedig jellemző az operatív lízing, azaz a tartósbérlet, ennek aránya is tavaly már 74 százalék volt – teszik hozzá.

„A tartósbérlet rendkívül kényelmes, nem kell jelentős tőkét lekötni, az autó árán kívül a fenntartási költségek jelentős részét is a bérleti díjba kombinálják, és a hitelnél és a vásárlásnál jóval kedvezőbb konstrukciókat is lehet találni. Ehhez persze kellett a szabályozói környezet átalakítása, az ÁFA-visszaigénylés lehetőségének a megteremtése” – véli Székely Balázs, a RentaSystem ügyvezető igazgatója.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »