Autó elé lökte az idős nőt, felfüggesztettet kapott

Másfél éves, három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki 2014 júniusában egy villamosmegállóból az úttestre lökött egy idős nőt Budapesten, a Baross utca és a József körút kereszteződésénél – közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel. Az ítélet nem jogerős.

Azt írták, hogy az elkövetőt életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt ítélték el.

A vádlott az érkező villamoshoz futott, hogy elérje azt. A megállóban legalább tíz ember tartózkodott. A férfi többeket kikerült, azonban a majdnem 90 éves sértettnek nekiütközött, aki ennek következtében a megállóban lévő korlát alatt kigurult az úttestre, ahol egy érkező autó elgázolta.

A nő különböző, összességében életveszélyes sérüléseket szenvedett, amelyek maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást okoztak neki.

A Fővárosi Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolta a férfit, és letöltendő börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A bíróság azonban nem látta bizonyítottnak, hogy a vádlottat szándékosság vezette, gondatlanságot állapított meg.

A törvényszék álláspontja szerint az elkövető elmulasztotta a tőle elvárható figyelmet és körültekintést. A szándékosságot azért zárták ki, mert a vádlott nem úgy futott a megállóban, hogy az ott tartózkodókat szétlökdöste.

Ugyanakkor számolnia kellett azzal, hogy rohanás közben valakit úgy lökhet meg, hogy az megsérül – tették hozzá.

A bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a sértett maradandó fogyatékosságot és tartós egészségromlást szenvedett, ahogy azt is, hogy a vádlottat korábban már büntették szándékos, vagyon elleni bűncselekmény miatt. Enyhítő körülményként vették azonban figyelembe a férfi fiatal korát – olvasható a közleményben.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »