Ausztriában minden második elítélt idegen

Az osztrák börtönökben lévők 54 százaléka más országból érkezett, és ez az arány kétszer magasabb, mint az európai átlag – írta a Heute című osztrák napilap hétfőn. 2014-ben a külföldiek aránya még 50,8 százalék volt. A lap felidézi, hogy az Európa Tanács tanulmánya szerint Európában minden negyedik bebörtönzött külföldi.

Magyar Menedék - Ősmagyar

Wolfgang Brandstetter igazságügyi miniszter közlése szerint jelenleg mintegy kilencezer bebörtönzött él Ausztriában, közülük 4800 nem osztrák állampolgár. A külföldiek 21 százaléka uniós tagállamból, 33 százaléka pedig egyéb országokból való.

A Heute felhívja a figyelmet arra, hogy június 1-jétől életbe lép Ausztriában a kábítószer-ellenes törvény módosítása, így akár két év börtönbüntetést is kaphat, aki közterületen, parkokban, tömegközlekedési eszközökön drogot árul.

A módosítás következtében tovább fokozódhat az osztrák börtönök telítettsége. Ezért az igazságügyi miniszter javaslata szerint külföldiek százait, leginkább az uniós tagállamokból érkezőket, vagyis romániai, bulgáriai, szlovákiai és magyarországi fogvatartottakat vihetnek át saját hazájukba, hogy büntetésük fennmaradó részét ott töltsék le.

Az ausztriai börtönökben több mint 600 szerb, 600 román, 300 magyar, 250 szlovák és nagyjából száz bolgár rab van, miközben az intézmények közül nyolc már százszázalékos telítettséggel működik. Az osztrák miniszter közlése szerint az érintett országok minisztereivel már megbeszélést folytat a kérdésről. Az igazságügyi minisztérium márciusban közölt adatai szerint egy rab napi ellátása az osztrák adófizetők 123 eurójába (mintegy 40 ezer forint) kerül.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »