Ausztriában már a bevándorlókra szabják a munkaügyi törvényeket

MTI nyomán

Egy elfogadott törvénymódosítás értelmében a migránsok nagyobb eséllyel tudnak elhelyezkedni az osztrák munkaerőpiacon, ugyanis az országban gyorsabban elismerhetik a külföldön szerzett képesítést.

A bevándorlók immár négy hónapon belül megkaphatják külföldi tanulmányaik és végzettségük elismerését.

Sebastian Kurz külügy- és integrációért felelős miniszter a módosítást méltatva arról beszélt, hogy aki megfelelő képesítéssel rendelkezik, annak meg kell adni a lehetőséget, hogy Ausztriában kamatoztatni tudja.

A törvénymódosítást az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP), a Zöldek pártja és a NEOS liberális párt egyaránt megszavazta szerdán.

A voksolást követően az új intézkedést a néppárti és a szociáldemokrata képviselők is fontos lépésnek nevezték, amely a képzett migránsok gyors munkaerő-piaci integrációjához járulhat hozzá. A Zöldek pártja úgy nyilatkozott, hogy a “alapvető jelentőségű lépés történt a helyes irányba”.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a Stronach Csapata azonban a “feszült munkaerő-piaci helyzetre” hivatkozva elutasította a módosítást. Egyhangúlag a bevándorlók képzettségének pontos megvizsgálását szorgalmazták, indoklásuk szerint ugyanis máskülönben csorbulhat az Ausztriában szerezhető szakképzettség színvonala.

Az integrációért felelős miniszter leszögezte: a módosítással nem a képzettség szintje csökken, hanem azt teszik lehetővé, hogy a migránsok mielőbb kamatoztathassák tudásukat, ami előny Ausztria számára is, hiszen abból nem profitálhat az ország, ha ezek az emberek nem találhatók meg a munkaerőpiacon (és nem nyomják le megfelelő mértékben a béreket a multik számára…).

Christian Kern osztrák kancellár május végén a bevándorlók munkaerő-piaci elhelyezkedésének felgyorsítását hangsúlyozta. Akkor úgy nyilatkozott, hogy elsősorban a gazdaságra, a munkaerőpiacra és a foglalkoztatásra szeretne koncentrálni, és ezek az intézkedések nem is várhatnak őszig.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »