Ausztriában a Szabadságpárt elnökjelöltje végzett az első helyen

 

Az osztrák szövetségi elnökválasztás első fordulójában messze az első helyen végzett a radikális jobboldali Szabadságpárt elnökjelöltje, Norbert Hofer. A második helyezett a zöldpárti veterán, Alexander Van der Bellen lett. A második fordulóban az első két helyezett mérkőzik meg újra.

A vasárnapi osztrák szövetségi elnökválasztás első fordulójának egyértelmű győztese lett Norbert Hofer, a Szabadságpárt elnökjelöltje (képünkön), aki a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg. Második helyen a zöldpárti Alexander Van der Bellen futott be 21,1 százalékkal. A harmadik helyen Irmgard Griss független jelölt, egykori osztrák legfelsőbb bíró végzett 18,8 százalékkal.

A két egykori néppárt jelöltjei leszerepeltek: Andreas Khol (ÖVP) 11,2 százalékot, Rudolf Hundstorfer (SPÖ) 11 százalékot szerzett.

Mivel az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, második fordulót tartanak majd, amin a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt, azaz a szabadságpárti és a zöldpárti induló vehet majd részt.

A második fordulóra négy hét múlva kerül sor. Addig valószínűleg elképesztő médiahadjárat indul rá Norbert Hoferre, és valószínűleg az Európai Unió is csatlakozni fog a kórushoz.

Békéscsaba, 2016. április 25.

Alapinformáció és fotó: mandiner.hu

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „Amikor 25 évvel ezelőtt  győztünk a kommunizmus és a totalitárius diktatúra felett, amikor lebontottuk a vasfüggönyt és a berlini falat, amikor összeomlott a keleti blokk és szétesett a Szovjetunió, egész Európa eufóriába esett. Álmodtunk az európai házról, amelyben minden európai népnek az otthona lesz  és amelyben mindenki otthon fogja érezni magát. És ma ezt az európai házat másokkal akarják megtölteni, tőlünk idegen népekkel és más, idegen kultúrával. Ki akarják cserélni az európai népeket és kiirtani az európai kultúrát.” (Eva Maria Barki Ausztriában élő nemzetközi jogász)

 


Forrás:sokkaljobb.hu
Tovább a cikkre »